Zeman podepsal autorský zákon. Živnostníci nebudou platit za hudbu

Prezident Miloš Zeman v pátek stvrdil svým podpisem novelu autorského zákona. Informoval o tom na twitteru jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Autorských poplatků tak budou ušetřeni například provozovatelé železářství nebo kadeřnictví, kde je puštěná hudba pro zpříjemnění prostředí nahodile a nepřispívá k zisku.

"Výjimka z poplatku se v žádném případě nevztahuje na prostory hotelů nebo restaurací, do nichž mají přístup hosté. Nová legislativa pouze upřesňuje, že povinnost hradit poplatky neplatí v situaci, kdy má majitel obchodu nebo kadeřnictví rádio umístěné ve svém zázemí a hudba není slyšet do prostoru se zákazníky. V těchto případech jsme však ani dříve žádné poplatky nikdy nevybírali," vysvětlil na webu předseda představenstva Ochranného svazu autorského (OSA) Roman Strejček.

[chooze:article;value:472826]

Podle zástupců OSA však úprava novely přesahuje rámec výjimek povolených právem Evropské unie (EU). "Jak již dříve rozhodl Soudní dvůr Evropské unie, stát nemůže zavést výjimku podmíněnou nevýdělečnou povahou. Případná nevýdělečnost má sloužit pouze ke stanovení nižší ceny za práva autorů a umělců," doplnil Strejček.

Poplatky se nebudou vztahovat také na karikatury, satirická díla nebo napodobeniny uměleckých děl na internetu. Novela vychází ze směrnic Evropské unie (EU) a jejím cílem je zajistit kromě autorských práv na internetu rovněž spravedlivou odměnu pro autory.

Licenční poplatky

Novela má navíc posílit pozice vydavatelů a mediálních domů vůči internetovým vyhledávačům, agregátorům zpráv nebo sociálním sítím při sjednávání licenčních poplatků za využívání článků.

"Podle nového práva budou muset internetové společnosti uzavírat s vydavateli periodik licenční smlouvy a platit jim přiměřenou odměnu," přiblížil ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Proti tomu se však postavila například společnost Google. Ta je provozovatelem nejvyužívanějšího internetového vyhledávače. Firma dokonce hrozila, že omezí na minimum zobrazování zpravodajského obsahu českých vydavatelů.

[chooze:article;value:200675]

Zpřístupnění digitalizovaných sbírek

Novela má také zjednodušit knihovnám, muzeím či galeriím i archivům zpřístupňovat digitalizované sbírky, konkrétně díla nedostupná na trhu. "Jde o díla, zvukové nahrávky a podobně, které jsou ještě chráněné autorským právem, ale již nejsou komerčně využívány. Novela usnadní získat licenci pro celé sbírkové soubory prostřednictvím kolektivních správců," nastínilo na webu ministerstvo kultury.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.