Moderní bydlení

Zeman si rýpl do Pavla. Ctím Masaryka, novoroční projev zavedl až Gottwald

Bývalý prezident Miloš Zeman se chce i po odchodu z funkce vyjadřovat k veřejnému dění a ani tento rok své podporovatele neochudí o bilanční projev. Oznámil to na sociální síti s tím, že jeho součástí bude i adventní věnec, který mu vyrobil jeden z jeho nejvěrnějších fanoušků Pavel Kočiš. "Adventní věnec od Pavla Kočiše bude opět součástí vánočního poselství Miloše Zemana, které můžete sledovat nejenom na mém facebooku v úterý 26. prosince od 13:00 hodin," sdělil Miloš Zeman.

Při té příležitosti si neodpustil ani jízlivou poznámku ohledně rozhodnutí prezidenta Petra Pavla, který po deseti letech Zemanova mandátu přednese tradiční projev na Nový rok. Poslední takový měl 1. 1. 2013 končící prezident Václav Klaus, jeho nástupce Zeman pak svoji promluvu k národu přesunul na 26. prosince, což odůvodňoval tím, že se chtěl vrátit k tradici založené prvním československým prezidentem Tomášem Garriguem Masarykem. "Vánočním poselstvím jsem navázal na prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, novoroční projevy zavedl až Klement Gottwald," sdělil exprezident. 

Zeman nemá pravdu, vzkázal Hrad 

Současný prezident Pavel už ale na Zemanův zvyk oslovovat národ o Vánocích nenaváže. Jeho kancelář taky striktně odmítá, že by tradice novoročních projevů vycházela od komunistického prezidenta Klementa Gottwalda. "Tradici novoročních promluv zahájil první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk a právě k této tradici, ve které pokračoval Václav Havel a po něm i Václav Klaus, se prezident Petr Pavel rád vrátí," sdělila TN.cz Mária Pfeiferová z odboru komunikace Kanceláře prezidenta republiky. 

Od nástupu do funkce exprezident Zeman hájil přesun bilančních projevů, které tradičně přenáší největší televizní a rozhlasové stanice, tím, že respektuje zvyk z první republiky. Vánoční zvyk podle něj založil Masaryk a údajně ho zpřetrhaly až komunističtí prezidenti. Jako první měl novoroční projev ale už první československý prezident, který předtím pro noviny poskytoval novoroční interview a ve 30. letech na ně navázal právě v takzvaných vánočních poselstvích. Jako další prezident měl projev 1. ledna až Klement Gottwald. 

[chooze:article;value:528430]

​Projevu prezidenta Pavla se rozhlasoví a televizní posluchači dočkají na Nový rok po poledni. Promluvy bývalé hlavy státu se ale diváci u televizí a rádií nedočkají, budou si ho totiž moci pustit jenom na jeho facebookové stránce nebo několika youtubových kanálech.

"Jako tradičně bude poselství předtočeno. Tentokrát se plánuje předtáčení 20. prosince v pracovně pana prezidenta v Jaselské ulici v Praze s tím, že se chystá odvysílání na facebookové stránce pana prezidenta a v jednání je i vysílání v tuto chvíli na některých youtubových kanálech," vysvětlil pro TN.cz jeho mluvčí Jiří Ovčáček s tím, že by měl okomentovat rok po konci v prezidentské funkci a aktuální politickou situaci.  

Prezident Petr Pavel promluvil před OSN. Kritizoval ruskou agresi vůči Ukrajině a vyzval k nastolení míru (9/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.