Zemanovo rozloučení je konec jedné éry, shodují se politici. Tečku prý udělají volby

V pondělí vystoupil prezident Miloš Zeman s vánočním poselstvím. Zavzpomínal v něm na svých 32 let v politice a prozradil i své plány na důchod. Zejména se ale soustředil na tři události z uplynulého roku. Nejvýznamnější z nich je podle něj válka na Ukrajině. S tím souhlasí i premiér Petr Fiala (ODS).

"Projev Miloše Zemana byl do značné míry jeho vlastním ohlédnutím za dlouhou politickou kariérou. Jistě se lišíme v pohledu na řadu věcí, ale beze sporu je například to, že ruská agrese na Ukrajině a její vliv na ceny energií je největší výzva, se kterou se musíme v současné době vypořádat," sdělil redakci TN.cz premiér Fiala. Ocenil také prezidentovu dlouholetou podporu Izraele.

Podle předsedkyně poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) Miloš Zeman nepřekvapil. "Ač svá vánoční vystoupení vždy nazýval 'poselstvím', ani tentokrát v něm lidem nepopřál. Většinu času hovořil jen o sobě. Věřím, že příští hlavu státu budou mnohem více zajímat spoluobčané a před záští vůči druhým dá přednost pozitivní vizi," zhodnotila předsedkyně TOP 09.

[chooze:article;value:481243]

​Do nové éry ale prezident Zeman Čechům nepředal žádné poselství, což neuniklo předsedovi Pirátů Ivanu Bartošovi. "Pozorně jsem poslouchal poslední vánoční projev prezidenta. Dalo se čekat, že bude bilanční. Stejně tak bych od posledního vánočního poselství očekával nějaké opravdové poselství. O budoucnosti, o lidech... Budu se opakovat, ale prezident má společnost spojovat, ne rozdělovat," reagoval Bartoš.

Ve svém poselství neopomněl prezident ani to, že vždy patřil ke stoupencům korektních ekonomických vztahů s Ruskou federací. Zdůraznil ale, že jsou situace, kdy ekonomické zájmy musí ustoupit zájmům bezpečnostním. Jeho snahu o obrat ale zkritizoval ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

"Miloš Zeman se ve svém projevu pokusil relativizovat svou dlouhodobou proruskou ekonomickou a politickou orientaci, poznámkou o 'zeleném fanatismu ' dokázal, že je skutečně mužem minulosti, a správně podotkl, že vláda bude muset hledat nové zdroje daňových příjmů. Věřím, že jeho dnešní projev je koncem jedné éry – a začátkem nové, lepší," řekl po oslovení redakce TN.cz Rakušan.

[chooze:article;value:479932]

​Kandidáti na prezidenta by prý mluvili jinak

Jiný pohled na prezidentův obrat od Ruska má ale kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová, která jeho snahu naopak ocenila. "Oceňuji, že Miloš Zeman dnes symbolicky dokončil svůj obrat od Ruska směrem k plné podpoře Ukrajiny. Jeho rozloučení ohlašuje blížící se závěr jedné éry. Tu definitivní tečku za ní můžeme udělat v lednových volbách. Věřím, že po nich společně začneme řešit budoucnost nás všech," uvedla Nerudová.

Další z prezidentských kandidátů, generál ve výslužbě Petr Pavel, se zaměřil spíše na to, co v proslovu dosluhující hlavy státu naopak chybělo. "Nechci přidávat hodnocení M. Zemana, lidé už ho slyšeli dost. Mohu ale říci, co dnes od prezidenta neslyšeli, ačkoli to slyšet měli: Naše země i lidé za sebou mají náročný rok a těžké časy nás ještě čekají, ale zvládli jsme už i horší období, takže klid, i tentokrát to zvládneme," reagoval Pavel.

Rozsáhle se o vánočním poselství prezidenta Zemana vyjádřil i předseda hnutí ANO Andrej Babiš. "Pan prezident Zeman i ve svém posledním projevu ukázal, jak vynikající je rétor. Nikdo takový v současné politice není a v tomto směru bude jeho odchod do politického důchodu velkou ztrátou. Co se týče obsahu, souhlasím s výběrem nejdůležitějších událostí uplynulého roku. A i s jejich hodnocením. S tím, že Rusko musí opustit Ukrajinu, aby se do této země vrátil mír," uvedl expremiér Babiš. Stejný názor má prý i na 'zelený fanatismus' a kritiku České národní banky. Naopak mu v projevu chyběla vize, výhled do budoucna a přání, aby se České republice v dalších letech dařilo ještě lépe než doposud.

[chooze:article;value:480991]

​K reakcím se přidali i další kandidáti, kteří se o prezidentský post utkají už v lednových volbách. Výrazně stručnější než ostatní byl podnikatel Karel Diviš. "Miloš Zeman byl dobrým politikem, ale nebyl skvělým státníkem," napsal.

"Sváteční projev pana prezidenta Miloše Zemana se nesl v bilančním duchu. Prožil uplynulých 32 let v politice a za tu dobu stihl mnoho lidí potěšit, ale jak už to v politice bývá, více bylo těch, které naštval. Budí emoce, a to se od státníků očekává. Nyní je však čas na změnu," napsal předseda odborových svazů Josef Středula.

Podle kandidáta na prezidenta Pavla Fischera obhajoval Miloš Zeman sebe a své minulé činy. "Jeho projev nepřinesl nic nového, neměl ani mnoho společného s vánočním poselstvím. Nezanechal nic k přemýšlení, jediný výhled do budoucnosti se týkal vlastního důchodu Miloše Zemana," zkritizoval. Pozitivně ovšem zhodnotil to, že prezident Zeman odsoudil ruskou okupaci Ukrajiny a akcentoval vztah s Izraelem

Nového prezidenta si Češi zvolí již za necelé tři týdny. První kolo prezidentských voleb se uskuteční 13. a 14. ledna. Případné druhé kolo proběhne 27. a 28. ledna. Miloši Zemanovi skončí jeho prezidentský mandát 8. března.

Vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.