Zemanův vánoční projev se natáčel dopředu. Příprava trvala přes dvě hodiny

Rozmístit dekorace, hledat ideální záběr, zakrýt veškerou techniku, dráty, mikrofony a především nepodcenit sebemenší detail. Tak to od rána vypadalo na zámku v Lánech. Příprava na natočení vánočního poselství prezidenta republiky trvala více než dvě hodiny a letos se na ní podílel zhruba 20členný tým zaměstnanců televize Nova.

"Samotná příprava už pro nás není tak obtížná, protože to děláme 10. rok. Takže jsme na to, si myslím, velmi dobře připraveni," uvedl ředitel zpravodajství TV Nova Kamil Houska.

[chooze:article;value:481243]

Kromě vlajky a fotografií prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka v místnosti nesměla chybět ani vánoční výzdoba. Ta se tradičně řídí podle věnce položeného na stole, který Zemanovi věnoval jeho nejvěrnější fanoušek Pavel Kočiš.

"Jako každý rok máme adventní věnec od pana Kočiše. Je to po desáté, takže to je vlastně také jubileum. Zvolili jsme bílou barvu, je to barva naděje," vysvětlil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Na veškeré přípravy dohlíží také lidé z kanceláře prezidenta. "Nejsložitější je chovat se tiše, neprovokovat, protože přeci jenom se tam ještě mnozí lidé také připravují, mají jinou práci. Ale hlavně když se tahají kabely do Masarykovy pracovny, tak nesmíme nic zničit. Takže musíme dávat opravdu veliký pozor na to, že jsme na zámku," přiblížil režisér Václav Svoboda.

Miloš Zeman přišel v dobré náladě 15 minut před začátkem natáčení. Na poslední chvíli bylo ještě potřeba zapálit svíčky, připravit nápoj pro přípitek a pak už musel téměř celý štáb odejít. Projev se totiž odehrával za zavřenými dveřmi, aby se hlava státu mohla soustředit a nic ji nerušilo.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.