Země EU schválily nový migrační pakt. Mění dosavadní pravidla

Členské země Evropské unie se ve středu v Bruselu dohodly na znění nové migrační dohody. S odvoláním na prohlášení zástupce španělské delegace, která nyní Radě EU předsedá, o tom informovala agentura AFP. Zástupci Polska a Maďarska hlasovali proti přijetí návrhu, jejich kolegové z Rakouska, Česka a Slovenska se zdrželi.

Dohoda má vést k nastavení nových jednotných pravidel pro žádosti o azyl a řešení nelegální migrace. Konečné schválení dohody by mělo proběhnout příští rok. S jejím zněním musí souhlasit také Evropský parlament. 

"Jde o velmi důležitý krok, který nám umožňuje významně pokročit v jednáních," uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová na sociální síti X. Věří, že se celý pakt podaří schválit ještě před koncem funkčního období současné Komise. 

[chooze:article;value:524600]

Jak připomíná agentura Reuters, jedním z dosavadních hlavních problémů přijetí dohody byl spor Německa a Itálie o tom, jak s žadateli o azyl zacházet. Proces brzdí i nechuť středoevropských zemí, především Polska a Maďarska, přistoupit na jakékoliv přerozdělovaní běženců. 

Nejde ale o jedinou schůzku, která zástupce sedmadvacítky k migraci čeká. Kromě budoucích mechanismů totiž musí řešit i aktuální problémy. Ve druhé polovině týdne se proto mají představitelé evropských zemí sejít ve španělské Grenadě, kde budou probírat rostoucí migraci přes Středozemní moře a krizi na italském ostrově Lampedusa.

Rostoucí počet nelegálních migrantů se týká také střední Evropy. Například v noci na středu odhalili čeští policisté u Jablunkova auto s 19 migranty. Polsko, Česko a Rakousko už kvůli zvýšenému počtu běženců obnovují kontroly na hranicích se Slovenskem, to zase ohlásilo zavedení kontrol na svých hranicích s Maďarskem.

Policisté zadrželi u Jablunkova skupinu migrantů. Převaděč utekl:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.