Země G7 jednaly o Ukrajině. Kyjev získá přes bilion korun z ruských peněz

V přepočtu výrazně přes bilion korun získá Ukrajina po dnešním jednání světových ekonomických gigantů. Spojené státy, Itálie, Velká Británie, Francie, Německo, Kanada a Japonsko společně se zástupci Evropské unie rozhodli o tom, že Ukrajině poskytnout prostředky ze zmrazených ruských aktiv.

Mělo by jít o úroky z těchto prostředků zmrazených po invazi na Ukrajinu, které budou laicky řečeno použity jako záruka za půjčku. Na úplné konfiskaci tohoto ruského majetku se lídři neshodli zejména kvůli právním otázkám a znejistění investorů. Do budoucna to však není vyloučené.

Americký prezident Joe Biden pak s Volodymyrem Zelenským podepsali desetiletou bezpečnostní dohodu. "Chceme ukázat, že Spojené státy podporují lid Ukrajiny, že za ním stojíme a budeme i nadále pomáhat s řešením bezpečnostních potřeb země nejen zítra, ale i v budoucnu," uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

[chooze:article;value:559588]

​Dohoda obsahuje bezpečnostní záruky v případě napadení Ukrajiny, jako jsou vojenská pomoc, spolupráce ve zbrojním průmyslu nebo výměna zpravodajských informací, nezmiňuje však přímé nasazené americké armády či dodávky konkrétních typů zbraní. Kyjev se zase zavazuje k reformám například v boji proti korupci či v armádě, která má dosáhnout standardů NATO.

G7 má v plánu také vyzvat Čínu, aby přestala podporovat ruskou agresi a omezila státní podporu exportu. Evropská unie už tento týden oznámila, že je po vzoru USA připravena zavést zvýšená cla na dovoz čínských elektrických automobilů.

[chooze:article;value:528725]

"Hrozí, že to může vyvolat obchodní válku mezi Evropou a Čínou," varoval analytik Ole Krohn. Setkání předních světových lídrů doprovází velmi přísná bezpečnostní opatření. Vůbec poprvé se summitu letos zúčastní i hlava katolické církve.

"Papež František chce mluvit o umělé inteligenci. Zejména o rizicích, která umělá inteligence představuje," avizovala zpravodajka AP Nicole Winfieldová. 

Schůzka se koná v luxusním letovisku v Apulii. V jejím okolí je od čtvrtka nahlášena řada protestů, zaměřených proti rozdělení bohatství ve světě, malému nasazení v boji proti klimatickým změnám a válečným konfliktům.

Summit okomentoval politický a kulturní geograf Vladimír Baar:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.