Země se změnila v ledovou kouli. Vědci řekli, proč byla 57 milionů let pod sněhem

Rtuť teploměrů atakuje nadprůměrné hodnoty, teplota oceánů je vyšší než obvykle a meteorologové bijí na poplach kvůli globálnímu oteplování. Taková je realita dnešních dnů. Ale ačkoliv se to může zdát neuvěřitelné, byla doba, kdy bylo vše naopak a na Zemi panovala krutá zima.

Přesný opak aktuálních teplotních podmínek uvrhl zemi do zcela zmrzlého stavu. Vědci z australské univerzity nyní vysvětlili, jak je možné, že naše modrozelená planeta byla dlouhých 57 milionů let jen ledovou koulí.

"Představte si Zemi téměř úplně zamrzlou," citoval hlavní autorku studie Adrianu Dutkiewiczovou deník Cosmos. "Přesně to se stalo asi před 700 miliony lety. Planeta byla pokryta ledem od pólů k rovníku a teploty klesaly. Otevřenou otázkou však zůstává, co to způsobilo," dodala.

[chooze:article;value:542111]

​Následná studie ukázala, že klíčovou roli měla sehrát nízká aktivita vulkánů. Sopečná činnost se zklidnila a sopky přestaly uvolňovat oxid uhličitý. V atmosféře se tak výrazně snížilo množství skleníkových plynů, a to zhruba na polovinu současného stavu.

Země začala roztávat až poté, co se začaly vyvíjet menší živočišné druhy, jako jsou měkkýši či členovci. K takovému závěru došli vědci na základě počítačového modelu, díky kterému mohli zkoumat pohyby kontinentů a množství oxidu uhličitého v atmosféře.

Zemi zasáhlo velmi silné záření. Vědci nemohou uvěřit, odkud z vesmíru přišlo:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.