Zemědělci jsou nespokojení napříč Evropou. V Bruselu demonstrovali

Petardy, ohně, kupy hnoje a hlíny. Tak to v úterý vypadalo na jedné z hlavních bruselských tříd mezi budovou Evropské komise a Rady Evropské unie.

Před sídlem Evropského parlamentu pak farmáři postavili velkou sochu ze slámy a zapalovali ohně. "Jsme tu, abychom protestovali proti politice Evropské unie a zatlačili na Komisi a ministry, aby změnili řadu nařízení," říká jeden z účastníků protestů.

[chooze:article;value:547395]

​Zemědělce téměř po celé Evropské unii prý trápí hlavně dovoz obilí ze třetích zemí, požadavky spojené s greendealem, a také přehnaná regulace ze strany sedmadvacítky.

Problémem prý není pouze obilí z Ukrajiny. Farmáře trápí rozličné věci napříč jednotlivými státy. Například Belgičané se nejvíce obávají dovozu z jiných světadílů.

Země, které vítají dovoz obilí, jako je například Španělsko, prý zase drtí import levnějšího ovoce a zeleniny. "Ministři se musí zasadit o to, aby se do Evropy nedovážela rajčata z Maroka. Poškozuje to nejen španělské, ale i francouzské farmáře," říká španělský zemědělec José María Castilla.

[chooze:article;value:547286]

​Protesty ale zuří i mimo Evropskou unii. V pondělí vyjeli do ulic také zemědělci ve Velké Británii. Těm vadí hlavně pravidla, jaká si země nastavila po brexitu.

"Největší problém je to, že naše vepřové maso nikdo nepotřebuje, protože ho vozíme z jiných zemí, pak ho zpracujeme ve Spojeném království a v supermarketech ho označíme za britský produkt," uvádí chovatel prasat Spencer Campbell.

Minulý týden Evropská komise navrhla razantní zvýšení cel na ruské a běloruské obilí. Ve středu pak budou velvyslanci jednat o tom, jak to dopadne s bezcelním stykem s Ukrajinou. Ten ale chtějí někteří místo zrušení naopak o další rok prodloužit.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.