Zemědělci měli loni rekordní zisky. Potraviny ale zlevňovat nebudou

"Zisk určitě větší nebude," zněla slova zemědělce Václava Koutného loni v létě. "Hodnotím žně zatím nic moc," prohlásil tehdy zemědělec Jan Fajt. "Přece jenom bylo sucho těch prvních pět měsíců a červen propršel," zdůvodnil špatné vyhlídky předseda Agrodružstva Markovice Josef Uchytil. 

I jiní čeští zemědělci loni tvrdili, že zisky nebudou a zemědělské plochy budou nuceni zmenšovat. Jenže ukazuje se, že všechno je trochu jinak. Meziročně jim stouply zisky o rekordních 147 procent, z 9 na 22 miliard korun. 

[chooze:article;value:494334]

​"Za normálního stavu by to na oslavu bylo, ale musíme si uvědomit, že zisky se promítnou okamžitě. Náklady budou zemědělci spotřebovávat celý příští rok, takže to, co vypadá účetně výhodně, bude ve skutečnosti daleko horší," argumentuje Vladimíra Pícha ze Zemědělského svazu ČR.  

"Zisky zemědělců rekordně narostly, což bylo dáno tím, že výrazně zdražili svoje produkty. Zemědělci, zvláště ti velcí, na tom enormně vydělávají a odnesou to spotřebitelé," vyjádřil se k situaci ekonom Štěpán Křeček.

Kilo paprik nebo rajčat teď stojí jako kilogram masa v akci. Cena vajíček vzrostla v průměru v EU o 30 procent, v ČR meziročně o 95 procent. Ceny původně levnějších českých vajec jsou tak srovnatelné s cenou těch německých. "Zvyšování cen v minulém období nemůže být odůvodněno růstem nákladů. Zemědělci očekávali, že i při zvýšení cen budeme jejich zboží kupovat," vysvětluje ekonom Jan Černohorský.

[chooze:article;value:495178]

​Globálně stouply ceny dovozových potravin o 14 procent, domácí produkty zdražily o 30 procent. "Nefunguje u nás konkurence. A proto, když tu jsou třeba jen dva výrobci, to šponuje ceny enormně nahoru a odnese to zase jenom zákazník," kritizuje zemědělce Křeček. 

"My nezdražujeme produkty, my reagujeme na trh, na celosvětové ceny komodit. Zemědělci nakupovali za nízké ceny, které měli na skladech. V roce 2023 budeme rádi, jestli i s dotacemi se dostaneme na nulu," brání se Luděk Homoláč ze Zemědělského družstva Mžany. Zisky v letošním roce vidí zemědělci znovu pesimisticky.

"V lepším případě se dostaneme na běžná čísla minulých let," tvrdí Pícha. A to i přesto, že potraviny prý výrazně zlevňovat nebudou a ceny pohonných hmot, energií nebo hnojiv se vrátily na úroveň z doby před válkou na Ukrajině.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.