Zemědělci na tom nejsou dobře. Na řadě klíčových plodin farmáři prodělávají

Premiér Petr Fiala (ODS) nepotěšil v minulých dnech zemědělce svým prohlášením, že loni měli rekordní zisky. Podle nich byl rekordní pouze obrat. Výkupní ceny jejich produktů byly sice vysoké, rekordní byly ale také výkyvy cen u hnojiv, ropy a energií.

"Může se zdát, že enormní zisky roku 2022 skončily v kapsách těch farmářů a zemědělců, ale tak to skutečně není," oponoval ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

"Situace v zemědělství je jedna z nejhorších, kterou si za ta léta pamatuju. Podnikatelská jistota není absolutně žádná, jak z hlediska státu, Evropy, energií, prostě všechno je špatné," prohlásil předseda představenstva PALOMO Jan Fajt.

[chooze:article;value:519775]

Pan Fajt pracuje v oboru už 40 let. Na některých produktech letos nevydělá nic, na jiných dokonce prodělává. "Obilí je, dá se říct, nějaká nula, plusová by mohla být řepa. Živočišné, tam je nula u prasat, skot v současné době bude určitě prodělečný," dodal Fajt.

Hospodáři si v posledních letech lámou hlavu nad tím, jaké plodiny zasadit a která zvířata chovat. Nevědí totiž, kterou oblast zemědělství a v jaké výši se stát v danou chvíli rozhodne podpořit.

Například na zkvalitnění chovu skotu měli zemědělci letos dostat 340 milionů, nakonec jim připadne pouze 80. Pro pana Fajta to znamená, že na jeden kus dobytka dostane místo 1 200 korun pouze 300 a rázem se pro něj chov může stát neziskovým. "Není kontinuita v dotacích, aby šly dlouhodobě za sebou na zemědělství. Jednou jsou, podruhé nejsou," postěžoval si Fajt.

Dalším palčivým problémem obzvláště pro starší zemědělce je nadměrná a náročná byrokracie. Pan Koutný je zemědělcem od roku 1992. Mimo svou práci se dnes musí vyznat ve čtyřech webových portálech a do jednoho z nich denně zapisovat údaje. Pokud udělá chybu, přijde prý o část dotací.

[chooze:article;value:518609]

Ještě před pár lety mu přitom k žádosti o dotace sloužily jen jedny stránky. "Jsme tak neskutečně zatížení tou byrokracií, že většina zemědělců to nezvládá. Není možné, abyste celý den běhal po poli, seděl v traktoru a večer počítal," řekl zemědělec Václav Koutný.

Statkáři bojují v neposlední řadě také se špatnou pověstí. "Není to pro mladou generaci lukrativní a výhodné zaměstnání a mám strach, že to bude jeden ze zásadních problémů pro další budoucnost zemědělství," obává se Fajt.

Na zemědělce se také často pohlíží jako na žrouty dotací. Loni získali z českých a evropských fondů 36 miliard korun. Hospodáři se ale hájí tím, že dotace dostávají jako kompenzaci, například za snížené možnosti užívání hnojiv, pesticidů a pomocných přípravků pro chov zvířat, jak si žádá ministerstvo životního prostředí. Většinu dotací navíc prý podle statkářů spolykají největší hráči na trhu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.