Zemědělci opustili magistrálu. Část demonstrujících se i poprala

[chooze:gallery;value:34809]

​Do hlavního města se v pondělí od brzkého rána začaly sjíždět stovky kusů zemědělské techniky. Některé stroje okamžitě zamířily k ministerstvu zemědělství. Blokovaly ale také některé další ulice, například pražskou magistrálu. Organizátoři slíbili umožnit průjezd hasičům, záchranářům a policistům. Podle policie ale k zásadním dopravním komplikacím nedošlo. 

Vliv měly protesty na hromadnou dopravu. Už brzy ráno došlo ke krátkému odklonu linky 398 mezi Nehvizdy a Černým Mostem. Později pak nemohly projet tramvaje Vinohradskou ulicí. Dopravní podnik proto doporučil jezdit nejlépe metrem či vlakem. Podle Pražské integrované dopravy se ale protesty až na pár výjimek provozu tramvají a autobusů příliš nedotkly. 

[chooze:article;value:542116]

Část demonstrantů se kolem poledne přesunula před Strakovu akademii a také na Malostranské náměstí, kde se mají demonstranti scházet každý den až do čtvrtka. Organizátoři žádají "zastavení Green Dealu, konec vyděračským praktikám obchodníků a vysokým cenám energií, demisi vlády a ukončení posilování evropských kompetencí na úkor národních". Mezi zastánci Evropské unie a jejími odpůrci dokonce na náměstí došlo i k fyzické potyčce. Tu zastavili až policejní těžkooděnci.

Od pondělního protestu se distancují Zemědělský svaz i Agrární komora. Ty se připojí k mezinárodní demonstraci na hraničních přechodech v součinnosti s dalšími nejméně devíti státy střední, východní a jižní Evropy, která má být ve čtvrtek. Dopravu tito protestující blokovat nechtějí. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se pak pondělní demonstrace stala nástrojem podporovatelů Ruska.

Od demonstrací se nakonec distancovala i část účastnících se zemědělců. Vadila jim účast některých politiků v protestech. I proto traktory opustily magistrálu dříve, než se původně plánovalo.

[chooze:minuta;value:9032d7a3-361f-4b39-be18-fd1ed1e9bb1d]

Dopravní peklo se nekonalo. Provoz byl plynulý, stávka se stala atrakcí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.