Zemědělci plánují protesty. Ministrovi dali ultimátum do února

Domácí pěstitele a chovatele trápí dlouhodobě například růst nákladů, klesající výkupní ceny nebo velká byrokracie. Především tlak ze strany Evropské unie je prý intenzivní. "Nejde dělat dvojnásobek kontrol, prodlužovat výplaty, neustále zpřísňovat legislativu a zároveň za to potom zemědělcům nebýt schopný adekvátně zaplatit," stěžuje si prezident Agrární komory Jan Doležal. 

"Byrokracie začíná být vážná a podniky tak vážně zatěžuje, že už je to chvíli až neúnosné," souhlasí s ním předseda zemědělského družstva Hrotovice Bohumír Hutař. Řešit s ministrem někteří zemědělci prý chtějí také ceny zemědělských komodit, které ovlivňují bezcelní dovozy produkce z Ukrajiny a dalších zemí do EU. I kvůli tomu údajně stojí třeba české ovoce o několik korun více než to dovezené. 

[chooze:article;value:537802]

​Oddálit protesty ale podle Agrární komory v pátek pomohla i přítomnost ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL). "Já jsem jim nastínil harmonogram mého jednání i na úrovni koalice a myslím, že tady máme prostor ještě několika týdnů proto, abychom ta jednání vedli," řekl. 

"Myslím, že opravdu zásadním problémem je rostoucí byrokracie, která opravdu zvyšuje náklady na zemědělskou produkci. To pak mimo jiné znamená, že zemědělci třeba méně vydělávají na tom, když tu svojí produkci prodávají," doplnil zemědělský analytik Petr Havel. 

Zemědělci dali ministrovi Výbornému lhůtu do konce února, aby vyjednal některé změny. Co se týká protestů proti evropské politice, chtějí se čeští agrárníci připojit ke společné akci v Evropské unii, která by se mohla uskutečnit na přelomu února a března.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.