Zemědělci požadují po vládě splnění pěti bodů. Pak utichneme, slibují

V Česku v zemědělství pracuje na 80 tisíc lidí. Dalších zhruba deset tisíc jsou sezónní pracovníci. Během roku 2022 mělo celé odvětví rekordní zisky, a to 22 miliard korun. Vloni to ale podle zemědělců se ziskem necelých devíti miliard už tak veselé nebylo. Jenže podle odborníků ani tento zisk není vůbec špatný.

"V roce 2022 extrémním způsobem vyletěly ceny nahoru zejména kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Vloni se to ale vrátilo k normálu," vysvětlil agrární ekonom Tomáš Maier. "Zemědělství jako takové je od vstupu do Evropské unie celkem běžně ziskové," dodal.

Zemědělci po vládě požadují splnění celkem pěti bodů. Prvním bodem je zaměstnanost na venkově. "Vláda nám slíbila sociální podporu zaměstnanosti na venkově přes sociální pojištění," řekl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.

[chooze:article;value:545058]

Minulý týden ministr přislíbil, že pro příští rok ji vláda podpoří dvěma miliardami korun. Jak tomu ale bude po dnešních protestech, není jasné. Podle některých zemědělců to navíc nahrává větším podnikům. "Ve své podstatě to je jenom dotování velkých podniků. Navíc nikde v Evropě tahle podpora nijak konstruovaná není," uvedl předseda Asociace soukromého zemědělství ČR Jaroslav Šebek.

Druhým bodem je zemědělská půda. Daň z nemovitosti a z pozemků by zemědělci chtěli vrátit na úroveň před konsolidačním balíčkem. Tady ministr ustoupit nehodlá. "My nemůžeme vyzobávat jednotlivosti. Jakkoliv rozumím té problematičnosti a nárůstu nákladů, tak nejsem schopen farmářům vyhovět," vysvětlil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:545093]

Třetím bodem jsou zájmy českých zemědělců. "Musíme vyřešit problém dovozů ze třetích zemí. Je tady 30 milionů tun obilí z Ukrajiny navíc, 16 milionů tun olejnin navíc," upozornil Pýcha. Podle Maiera je ale obrovský nadbytek olejnin a obilovin všude na světě a určitě za to nemůže Ukrajina.

Čtvrtým bodem je pohoda zvířat. Ten jako jediný podle zemědělců vláda splnila. Na podporu pohody v chovech přidá 550 milionů korun. Pátým požadavkem je pak mimořádná pomoc z národních a evropských zdrojů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.