Zemědělci protestovali v Bruselu kvůli bezcelnímu dovozu zboží z Ukrajiny

Dvě stovky zemědělců z České republiky, Slovenska, ale například i Rumunska nebo Moldavska. Tak to v úterý vypadalo v Bruselu před sídlem Evropské komise (EK). "Ceny padají extrémně dolů. Padá nám cena mléka, zvyšují se nám náklady. Máme obilí vyrobené za extrémní náklady z minulého roku. A ta situace je dlouhodobě neudržitelná," uvedl Jakub Fukal ze Zemědělského družstva Kožichovice.

Zemědělci vyrazili do Bruselu hlavně kvůli dovozu z Ukrajiny. Ten nyní může do sedmadvacítky proudit bez cla. A podle zemědělců vytlačuje z trhu jejich úrodu. "Máme momentálně na skladech okolo 600 tisíc tun zrní, což je asi roční spotřeba. Blíží se sklizeň. Neumíme to prodat, i když mnozí hospodáři by chtěli jít pod cenu," sdělil výkonný místopředseda Slovenské zemědělské a potravinářské komory Andrej Gajdoš.

[chooze:article;value:500168]

"Další sklizeň se blíží a my ji nemáme kam dát, protože naše sklady jsou skoro plné ukrajinského obilí," doplnil Florentin Berko z Národního zemědělského svazu Rumunska.

Evropská unie (EU) zavedla bezcelní styk s Ukrajinou po vypuknutí ruské agrese. Europarlament nařízení před pár týdny prodloužil o další rok. Dovezené zboží mělo původně proudit do třetích zemí, zůstává prý ale čím dál častěji v Evropě. "Naše vláda zemědělce vůbec nepodporuje. Chtěli bychom požádat Evropskou unii, aby nám, byť jen trošku, pomohla, abychom přečkali tyto těžké časy," sdělil moldavský zemědělec Sergio Stefanko.

Po skončení protestu se část účastníků přesunula na jednání s eurokomisařem pro zemědělství Januszem Wojciechowskim. Právě na kompenzacích pro zemědělce nyní Evropská komise pracuje. Některé státy si vyjednaly výjimku a ukrajinské obilí k nim teď nesmí. Ta ale skončí už 5. června a Česká republika k těmto zemím nepatří.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.