Zemědělci se bojí o úrodu. Extrémně teplá zima jim může pěkně zavařit

[chooze:gallery;value:35012]

​"Nejvíce kvete odrůda goldrich. Ostatní odrůdy ale budou následovat," řekl TN.cz Radek Hromek z vinařství Sklep U Hromků v Moravském Žižkově. Meruňky přitom obvykle začínají kvést až na začátku jara, během března a dubna.

Změny počasí ovlivnily úrodu meruněk už několik let v kuse. "Poslední plnou úrodu jsem měl v roce 2018," podotknul Hromek. "Kvůli mrazům jsem měl v dalších letech ztráty. Na počasí jsme si zvykli," dodal.

Pro kvetoucí stromy představují riziko hlavně noční mrazíky. Meteorologové navíc varovali před tím, že se má tento týden postupně ochlazovat. "Pokud se na stromě objeví maličký plod, tak stačí aby teplota klesla na 0°C a je po meruňkách," vysvětlil vinař.

[chooze:article;value:544691]

O něco odolnější jsou vůči mrazu stromy, které zatím jen kvetou. "Květ je vůči mrazu odolnější. Ale jen do -2°C," uzavřel Hromek. Podle předpovědi meteorologů by se teploty měly na začátku příštího týdne držet pod nulou dokonce i přes den.

Rozkvétající meruňky byly zaznamenány i v Praze. Na sociální síti X o tom informoval Český hydrometeorologický ústav.

Zimní sezóna 2023/2024 byla druhá nejteplejší a chaotické počasí nepřestává meteorology překvapovat. Letošní extrémně teplý únor se pak stal s průměrnou teplotou 5,7 °C nejteplenějším v historii měření.

Změna počasí ovlivňuje porosty. Odborník poradil, jak se starat o trávník:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.