Zemědělci se bouří proti politice EU: Začněte naše problémy řešit, vzkazují

Před 10 tisíci lety zemědělská revoluce proměnila lovce a sběrače v rolníky. Teď to vypadá, že zemědělcům v Evropě zvoní umíráček. Tak dramaticky to někteří z nich vidí. Například polský zemědělec Filip uvažuje o konci chovu zvířat. "Protože cena za výrobu, to je smích. A nejen tady v Polsku, ale v celé EU, i v Česku. Protestujeme proti zboží z Ukrajiny, hlavně cukru a obilí. U nás stojí tuna pšenice 700 zlotých (asi 4 000 korun), ta z Ukrajiny 300 zlotých (asi 1 800 korun)," tvrdí.

"U nás je největším problémem tady v horách těžká práce a nízké ceny našich produktů," souhlasí jeho kolega Zbigniew.

Protestní blokády silničních tahů zemědělci zorganizovali po celém Polsku. V Kłodzku zcela ochromily dopravu. Někteří řidiči v zoufalství zkoušeli projet jednosměrkou, další pak rolníky podporují a zdržení jim nevadilo. "No, musíme čekat," říká polský šofér. "Je sem dovážené levné zboží z Ukrajiny, to je ten hlavní důvod," přitakává další.

[chooze:article;value:540936]

​Zvyšování nákladů, zvyšování daní, neúnosná byrokracie, stále častější extrémní počasí a normy Evropské unie, to všechno prý evropské rolníky limituje před těmi ze třetích zemí. Dokud prý EU a jednotlivé vlády nezačnou se změnami, protesty budou pokračovat. "Znovu se sejdeme za dva týdny, 20. února, apelujeme na polskou vládu, ale i na vládu evropskou," upřesňuje zemědělec Filip.

Zemědělská krize už vyhnala rolníky do ulic v mnoha evropských státech. Ti němečtí si kydáním hnoje na veřejná prostranství a budovy chtějí vynutit zrušení veškerých plánovaných škrtů v zemědělství. Svými traktory obsadili Berlín, dálnice i přístavy. Zemědělci v Belgii blokovali Brusel i hraniční přechody.

Portugalci si stěžují na sucho a vyprotestovali si vládní záchranný balíček ve výši 12,5 miliardy korun. Francouzi, doslova mistři světa v protestech a demonstracích, zase blokádami dálnic a rozhazováním hnoje donutili vládu ke snížení daně na zemědělskou naftu. Ani to ale nakonec nestačilo a protesty si tam vyžádali už dva mrtvé.

[chooze:article;value:540623]

​"Jakkoli respektuji právo protestovat, je vždy lepší se domluvit u jednoho stolu. Proto jsme na příští čtvrtek svolali schůzku zástupců zemědělců a farmářů na jednání na Úřad vlády, kde bude i pan premiér. O problémech zemědělců víme. Stejně jako je i mě rozčiluje byrokracie, věřím, že společné řešení najdeme. Jedním z nich je i to, že musíme podpořit a dávat důraz na kvalitu českých potravin, dovozy musíme řešit na evropské úrovni," reagoval na protesty ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Předseda Regionální rady agrární komory Libereckého kraje Robert Erlebach naopak tvrdí, že zemědělci postrádají ochotu jednat. "Bojí se, co s nimi bude, protesty v České Lípě z tohoto týdne byly spontánní, ministr i vláda by je měli brát trošku jako zdvižený prst," domnívá se Erlebach.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.