Zemědělci v Polsku protestovali proti politice EU. Zablokovali stovky silnic

V Polsku opět kolabovala doprava, blokovaly ji zemědělské stroje tamních farmářů. Nelíbí se jim mimo jiné to, že v noci na středu sedmadvacítka dosáhla prozatímní dohody, podle které budou mít ukrajinští zemědělci bezcelní přístup na unijní trh o rok delší, konkrétně do června 2025.

Evropská unie ale zároveň schválila, že na některé zemědělské produkty z Ukrajiny znovu uvalí cla, ale jen v případě, že dovoz těchto produktů překročí určité množství. Evropská komise nabídla zemědělcům úlevy i minulý pátek, když navrhla zmírnit některá pravidla pro ponechání půdy ladem. Podle protestujících je to ale málo.

Kroky Bruselu kritizuje taky polský farmář Piotr. "Vím, že členství v Evropské unii má své plusy. Máme díky němu lepší podmínky pro rozvoj, ale nic není zadarmo. To, co nám dali, nám teď zase berou," řekl.

[chooze:article;value:547224]

​Proti úpravám takzvané Zelené dohody pro Evropu protestoval taky pořadatel protestu v okolí města Kielce Tadeusz. "Úpravy, které nám Evropská komise nabídla, jsou čistě kosmetické a nikdo s nimi nebude souhlasit. Chceme konkrétnější změny," poznamenal.

Ukrajinští zemědělci podle Poláků zaplavují unijní trh levnými dovozy, kterým polští zemědělci nemohou konkurovat. Musejí totiž dodržovat řadu předpisů platných v Evropské unii, které jim zvyšují náklady. Ty se ale na Ukrajince nevztahují.

"My nejsme v pozici, kdy si prostě můžeme říct: 'Dávám výpověď, najdu si jinou práci, kde budu mít lepší podmínky.' V zemědělství pracujeme už po generace. Můj otec to začal a já v tom pokračuji," dodal Piotr.

Protesty se konají u příležitosti jednání Evropské rady, které proběhne ve čtvrtek, a účast na nich kromě zemědělců z Polska avizovali taky ti z Německa, Nizozemska či Belgie.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.