Zemědělci ve čtvrtek vyrazí na hranice i do měst. Mají jich být tisíce

Ve čtvrtek se čeští zemědělci zapojí do evropského protestu proti současnému stavu zemědělství v EU. "Bude se jednat o krátkou blokádu přechodů se Slovenskem, Polskem a Německem, minimálně na třech místech, což bude doplněno protestními jízdami po celé republice," řekl k němu pro TN live prezident Agrární komory Jan Doležal.

Konkrétně by mělo jít o přechody Hodonín-Holíč nebo o přechod v Chotěbuzi. Většinou by se podle Doležala mělo jednat o menší přechody. Další zemědělci pak vyrazí do svých okresních a krajských měst. Do akce, která proběhne mezi desátou a dvanáctou hodinou, by se mělo zapojit asi 3 000 traktorů.

"Je to mimo dopravní špičku. Nechceme si občany České republiky brát jako rukojmí," zdůraznil Doležal s tím, že blokády hranic by většinou měly trvat do hodiny, případně by měla být na místě vyznačena objízdná trasa. "Prosím občany, aby se obrnili trpělivostí, ale zároveň aby pro to měli pochopení," vyzval Čechy a Češky.

[chooze:article;value:542616]

"Hlavními důvody protestu jsou: nízká cena komodit, respektive dovoz levného ukrajinského obilí, vysoká byrokracie a evropská zelená dohoda neboli Green Deal," vysvětlil dále Doležal. Cílem zemědělců je vytvořit tlak na evropské ministry zemědělství, kteří budou v pondělí 26. února jednat v Bruselu, aby v těchto otázkách zakročili.

"Vidíme, že se to netýká jen České republiky, ale prakticky celé Evropy. Protesty probíhají v Německu, ve Francii, v Belgii a nyní se k tomu přidává i střední a východní Evropa," dodává Doležal s tím, že čeští zemědělci mezinárodní protesty ve střední a východní Evropě iniciovali.

V Česku protestní akci kromě Agrární komory pořádá také Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů a Společnost malých agrárníků, které podpořila také část členů Asociace soukromého zemědělství, a to zejména z Moravy. Sympatie zemědělcům podle Doležala vyjadřují také běžní občané.

O protestu informovala i reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.