Zemědělci vyrazili protestovat do měst i na hraniční přechody. Ministr je podpořil

[chooze:gallery;value:34852]

Zemědělci nejen z Česka, ale i dalších zemí střední a východní Evropy ve čtvrtek vyrazili jak na hraniční přechody, tak i do svých krajských a okresních měst. Vyslovili se tak proti dovozu levných potravin z Ukrajiny a Latinské Ameriky, vysoké míře byrokracie a současnému nastavení takzvaného Green Dealu. Zároveň tím chtěli vyvinout tlak na evropské ministry zemědělství, kteří se mají sejít v pondělí.

Protestní akce vrcholila mezi desátou a dvanáctou hodinou. Akce se mělo účastnit asi 3 000 traktorů. Některé přechody, například v Chotěbuzi a v Hodoníně by měly být zablokované déle. U nich by ale měly být vyznačené objízdné trasy. "Je to mimo dopravní špičku. Nechceme si občany České republiky brát jako rukojmí," zdůraznil prezident Agrární komory Jan Doležal.

Kromě jeho organizace se do protestů zapojily také Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů a Společnost malých agrárníků. Protesty budou ale probíhat také v Polsku, Maďarsku, na Slovensku, v Litvě či Lotyšsku, protestuje se i ve Španělsku.

[chooze:article;value:542852]

Ve Středočeském kraji se farmáři vydali na jízdy mezi Kutnou Horou a Kolínem, Sedlčany a Příbramí a také mezi Nymburkem a Poděbrady. Část traktorů měla naplánovánu cestu až do Libereckého kraje. Další pak vyrazili také na okružní jízdy okolo Benešova a Vlašimi a několik jízd v okolí Prahy.

V Plzeňském kraji zamířili farmáři přes Klatovy na Domažlice, dále na hraniční přechod Folmava a třetí skupina se vydala k obchodnímu centru Olympia u Plzně.

V Jihočeském kraji zamířili zemědělci hned z několika směrů na přechod Strážný. Od Kaplice pak traktory vyrazily na také na Dolní Dvořiště a další pak směřovaly na českobudějovické výstaviště. Kromě toho traktory vyjely spanilé jízdy napříč krajem přes Tábor, Jindřichův Hradec, Třeboň, Prachatice i mnoho dalších obcí v kraji.

V Ústeckém kraji se technika seřadila v Březně u Chomutova a kolem desáté hodiny vyrazila na hraniční přechod Hora Sv. Šebestiána. Další akce naplánovali zemědělci v Lovosicích a Litoměřicích. Farmáři z Karlovarského kraje pak zamířili na hraniční přechod Pomezí nad Ohří.

[chooze:article;value:542616]

V Královéhradeckém kraji hned z několika směrů vyrazily traktory na Jičín a Úblice. Zamířily také na kruhové objezdy v Trutnově a hraniční přechod v Královci. Farmáři z Náchodska pak v několika proudech zamířili na hraniční přechod v Náchodě. Další traktory mohli řidiči potkat na silnicí I/11 na trase Doudleby–Blešno, na silnici I/14 a v Hradci Králové a jeho okolí.

V Pardubickém kraji zemědělci vyjeli po několika trasách do Chrudimi a dále na Nasavrky. Další skupiny vyrazily k Pardubicím, na hraniční přechod Dolní Lipka a na Svitavy.

Na Vysočině traktory křižovaly celým krajem celkem po 13 trasách, a to i přes města, jako je Žďár nad Sázavu, Jihlava, Nové Město na Moravě, Velké Meziříčí nebo Pelhřimov. V Jihomoravském kraji pak zemědělci zamířili například do Hodonína a Brna. Do Hodonína směřovala též část zemědělců ze Zlínského kraje. Další pak jeli na přechody Bumbálka a Střelná nebo se vydali na jízdu mezi Kroměříží a Holešovem.

V Olomouckém kraji vyrazili zemědělci v několika skupinách do Olomouce a do Šumperka. Další část pak zamířila na hraniční přechod Bílý Potok. Na přechod Chotěbuz pak přijeli zemědělci z Ostravska.

"Chtěl bych ocenit, že protesty proběhly korektně a nedochází k výraznějšímu omezení dopravy," prohlásil odpoledne k demonstracím ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). "S tématy protestu souzním a rozumím tomu, že zemědělci chtějí tímto způsobem spolu s kolegy ze zahraničí vyjádřit nespokojenost s tím, jak je nastavena zemědělská politika Evropské unie," dodal s tím, že protest proto nevnímá jako protivládní.

"Vnímám ho jako podporu při mém jednání na radě ministrů zemědělství EU v pondělí," prohlásil dále. "Mám totožné výhrady k vysoké míře byrokracie," zdůraznil.

Čtvrtečním protestům se dopoledne věnovalo vysílání TN Live:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.