Zemědělci z několika států plánují společné protesty. Zapojí se i Češi

Polští zemědělci protestují proti levným dovozům už čtvrtý den, a to po celé zemi, jako například ve Zhořelci. "Chceme, aby Green Deal, který nemá nic společného s ekologií, ekonomikou ani s rozumem, skončil v koši. Evropská unie nás vrací do komunismu. Vládnou nám ti, kterým říkáme instituty pro vaření kávy. My sami víme, co máme dělat," prohlásil předseda Agrární komory pro oblast Dolnoslezkého vojvodství Andrzej Kondracki.

Protestuje se třeba i v Prudniku v Opolském vojvodství. "Nemůžeme naše výrobky prodat. Stojíme, Polská republika nám nepomáhá a ani Evropská unie," popsal polský protestující zemědělec.

[chooze:article;value:541170]

Čeští zemědělci protestovali minulý týden v České Lípě, Ostravě i Liberci a ministr Marek Výborný (KDU-ČSL) jim slíbil pomoc. "Je tady obrovské množství komodit z třetích zemí mimo Evropskou unii, které úplně převálcovaly ten český trh," míní zemědělec Petr Kubíček.

"Jednám se zástupci celého agrárního sektoru, snažím se, pokud to je možné, některé ty věci řešit i na té evropské i na té národní úrovni," uvedl Výborný. Zástupci Agrární komory jsou ale přesvědčeni, že problém jednotlivé vlády vyřešit nemohou.

"Tohle je problém Evropské unie, to není problém, který by vznikl v České republice. Pokles zisků za rok 2023 v zemědělství je 60 procent," řekl předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje Robert Erlebach.

[chooze:article;value:541109]

Další propad očekávají i letos. Proto v pondělí ve Varšavě jednali šéfové agrárních komor Česka, Slovenska, Maďarska, Polska a Německa, Litvy a Lotyšska. Dolaďují se mohutné mezinárodní protesty a společné blokády hranic.

"Otázka je, jak by se ta hranice dlouho blokovala," poznamenal prezident Agrární komory Jan Doležal. "Teď tady převládá to, že by to bylo někdy v závěru příštího týdne. Rok a půl posíláme různé dopisy, nóty, chodíme do Bruselu jednat ještě víceméně v rukavičkách, ale budeme ty rukavičky asi muset brzo shodit. Jde v tuto chvíli o konkrétní termín, aby to mělo co největší dopad na ty, na které je to určeno, tedy zejména bruselské úředníky," doplnil.

Všech sedm států bude v jednáních ve Varšavě pokračovat ještě v úterý.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.