Zemědělci zase vyrazí protestovat do Prahy. Pro koho? ptá se Výborný

Zástupci zemědělských nevládních organizací v pátek jednali ve Větrném Jeníkově. Vláda a ministr zemědělství Marek Výborný je podle nich dostatečně nepodporuje, na 22. května tak slibují masivní protest v Praze.

"Chování ministra Výborného dává jasný signál, že pro nás neudělá ani to, co by ho nestálo žádné peníze. Je to jedna velká bída a nezbývá nám nic jiného než se řídit usnesením sněmu Agrární komory ČR, které nám říká, že máme ve druhé polovině května uspořádat protestní akci. Možná má vláda strach s námi mluvit, ale naopak to neplatí," prohlásil předseda Agrární komory Jan Doležal.

"Pokud budeme čekat, že se situace sama od sebe zlepší, nedočkáme se. Vláda dělá mnoho věcí, kterými nám ubližuje, ale nic, čím by nám pomohla. Nemá to nic společného s odpovědným vládnutím, které se zřejmě řídí snahou o získání volebních preferencí i za cenu škod v našem resortu," dodal Doležal.

Hlavní město tak čeká další protestní jízda zemědělské techniky a akce před sídly vládních úřadů. Zároveň zemědělci zvažují uspořádání happeningu na Letné, kde mají vysvětlovat své kroky.

[chooze:article;value:554178]

"Vláda se staví přezíravě k problémům zemědělců a neřeší je. Ministr zemědělství Výborný opakuje stále stejné argumenty a není vůle podpořit české zemědělce. Nevzdáváme se, pokračujeme dál a uspořádáme další ze série protestních akcí. Protesty nejsou naším cílem, chceme dále jednat, ale musí být vůle skutečně pomoci sektoru. Je sice doba senáží a dalších prací, a přestože jsou zemědělci na polích od rána do noci, přeruší svoji práci a přijedou protestovat do Prahy. Tak moc jim záleží na zemědělství," uvedl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.

"Postupu Agrární komory nerozumím. Co má být cílem protestů? Snažím se pro zemědělce udělat maximum a řada věcí se již podařila včetně mimořádné finanční injekce pro zemědělce. Jsem přesvědčený, že protesty aktuální situaci nijak neprospějí. Konstruktivní řešení se vždy hledají lépe u jednacího stolu než na ulici," reagoval ministr Výborný.

[chooze:article;value:553722]

"Zemědělcům míří výrazná podpora, v rámci Jednotné žádosti již byla letos vydána rozhodnutí k vyplacení téměř 25 miliard korun z celkových 29,78 miliardy korun (vyplaceno bylo již zhruba 22 miliard korun). Nadále také platí můj příslib okamžité pomoci pro české zemědělce ještě v letošním roce ve výši dvou miliard korun. Tedy navýšení podpor do živočišné výroby o 550 milionů korun a navýšení investiční podpory v letošním roce o 1,5 miliardy korun. Také pro příští rok je dohodnuté navýšení podpory pro zemědělce o dvě miliardy korun," dodal.

Ptá se tedy zemědělců, jestli opravdu mají důvod protestovat. "Pro koho? S jakým cílem a zájmy?" uvedl.

"Již na konci dubna jsem dojednal schůzku nevládních organizací se mnou a ministrem financí na 22. 5. ve 12:00. Odpověď Agrární komory přišla dnes… Tak jak je to s tou ochotou jednat? Přístup pro mě nepochopitelný, přesto jsem stále připraven si sednout k jednacímu stolu," doplnil.

Zemědělci vyrazili do ulic. Stovky traktorů projely skoro celým Českem (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.