Zemědělství rozumět nemusím, mám na to lidi, říká ministr Výborný

Marek Výborný (KDU-ČSL) přichází na ministerstvo zemědělství s cílem zlepšit komunikaci, a to jak směrem k zemědělcům, tak k veřejnosti i ke svým ministerským kolegům. Řekl to v pondělní Snídani. I proto podle svých slov nevnímá jako problém, že se v oblasti zemědělství dříve nepohyboval.

"Nastoupil jsem na ministerstvo zemědělství jako člověk s politickou zkušeností a mandátem. Vedl jsem nespočet politických jednání, a to je to, s čím tam přicházím. Ministr nemusí nutně být odborníkem, na to mám kolem sebe tým expertů. To, co považuju za svou devízu, jsou komunikační schopnosti," hájil se.

Resort zemědělství je podle Výborného v dobrém stavu. Stále je podle něj ale co zlepšovat. Za jeden z hlavních problémů označil důsledky kůrovcové kalamity. Jako další problémy jmenoval nedostatek pracovních sil, kvůli němuž plánuje vyjednat zjednodušení zaměstnávání cizinců, nebo nedostatky v odborném vzdělávání.

[chooze:article;value:511293]

Nový ministr se vyjádřil také k ceně potravin. "Ceny potravin klesají, skutečně k tomu dochází," tvrdil. "Jsou ale některé potraviny, například cibule, kde to tak úplně není," přiznal. Dodal také, že není v jeho silách výrazně ceny zeleniny ovlivnit.

"Nezříkám se ale zodpovědnosti. Samozřejmě můžeme na nižší ceny tlačit spíše neformálně, aby v tom řetězci od zemědělce až po zákazníka nebyly nějaké nekalosti a někdo nehnal ty ceny příliš vysoko. A pak tam jsou i nějaké nástroje, například na základě zákona o cenách," doplnil.

Problémy podle Výborného způsobuje také přístup opozice. "V něčem nám pomůže, teda pokud opozice přestane ve Sněmovně prudit, schválení vládního ozdravného balíčku. Je tam totiž snížení DPH na potraviny o tři procenta, které jsme my, jako lidovci, prosazovali," nechal se slyšet.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.