Zemětřesení má přes 20 tisíc obětí. Šance na přežití v troskách rychle klesá

"Statisticky je čtvrtek dnem, kdy přestaneme hledat živé, to ale neznamená, že bychom měli přestat hledat," uvedl na základě údajů z minulých zemětřesení podle agentury AP profesor David Alexander z londýnské univerzity.

Turecko hlásí přes 17 000 mrtvých, Sýrie více než 3 000, tvrdí televize Sky News. Šance na přežití v troskách se každou hodinou zmenšuje, zvláště pro zraněné. Ke všemu mrzne, v oblasti kolem epicentra zemětřesení bylo v noci na čtvrtek kolem minus sedmi stupňů. Trpí i ti, co přežili. Nemají nic a zůstávají venku na mrazu bez jídla a pití. Podle odhadu humanitární organizace Save the Children postihlo zemětřesení 23 milionů lidí.

[chooze:article;value:489042]

​Turecká vláda a především prezident Recep Tayyip Erdogan čelí vlně kritiky za pomalou a nedostatečnou pomoc, uvedla BBC. Svět obletěla fotografie muže, který drží za ruku dceru uvězněnou v troskách. Další rodina popisuje, jak si v zoufalství sama obstarala malý bagr, ale úředníci jim ho zakázali použít. Museli tak nechat příbuzné pod sutinami zříceného domu. Děsivé jsou příběhy lidí, kteří slyšeli zoufalé volání svých blízkých uvězněných v troskách, a to druhý den utichlo.

Prezident Erdogan ve středu navštívil některé z postižených oblastí a přiznal počáteční problémy, které zdůvodnil poničenými letišti, silnicemi a zimou. Podle něj není možné se na takovou katastrofu připravit a situace už je pod kontrolou.

[chooze:article;value:489034]

​Kritici se však ptají, kde je přes čtyři a půl miliardy dolarů, které byly vybírány Erdoganovou vládou na zvláštní dani po zemětřesení v roce 1999 a měly jít na prevenci katastrof a rozvoj záchranných složek. Právě kritika minulého kabinetu za pomalý a nedostatečný postup po zemětřesení před necelými 24 lety vynesla Erdogana k moci. Podle analytiků by mu to samé mohlo naopak zlomit vaz v nadcházejících květnových volbách.

Turecký prezident vyhlásil v deseti provinciích tříměsíční výjimečný stav, vláda pak kvůli "provokatérům" omezila přístup na sociální sítě, které však mnozí používají ke komunikaci se záchranáři.

[chooze:gallery;value:30253]

​Zatímco v Turecku se k desetitisícům místních záchranářů přidaly záchranné týmy z více než dvaceti zemí včetně Česka, situaci v Sýrii komplikuje letitá občanská válka. Část zasaženého území ovládají povstalci proti autokratickému režimu podporovanému Ruskem. Povstalecké území včetně města Idlib je po zničení přístupové cesty z Turecka zcela odříznuto od jakékoliv pomoci. V Idlibu přitom zahynula polovina obětí hlášených ze Sýrie, tj. 1 500. Podle syrských lékařů je situace horší než během válečných masakrů.

O středeční katastrofální situaci v Turecku a Sýrii jsme psali zde.

Po zemětřesení jsou Turecko a Sýrie v humanitární krizi. Pomoci můžete i vy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.