Zemi hrozí geomagnetické bouře. Nad Českem se objeví polární záře

Nad Evropou mají být tento týden k vidění polární záře v důsledku geomagnetické bouře, kterou na Zemi vyvolají sluneční erupce. Právě sérii silných erupcí zaznamenali astronomové v uplynulých dnech. 

Geomagnetická bouře má trvat od úterý do čtvrtka a viditelná má být podle agentury NOAA na severní polokouli. To zahrnuje i Evropu a Česko, nejvýraznější polární záře ale mají být bohužel přes den. Přetrvat však mohou i do večerních hodin. 

Odborníci však nedoporučují lidem čekat venku s dalekohledy a vyhlížet polární záři. Nebude totiž dostatečně silná, aby ji zahlédlo lidské oko. "V Česku a na Slovensku nečekejte jasné záře jako v severských oblastech, obvykle jsou zaznamenatelné jen fotograficky a očima je těžké je spatřit, mimo jiné i kvůli přemíře škodlivého světelného znečištění z měst," uvedl fotograf polárních září Petr Horálek.

[chooze:article;value:555011]

​K vyfocení polárních září doporučují odborníci najít si místo s nízkým světelným znečištěním daleko od měst či jiných svítících objektů. Následně radí nastavit si clonu na F/2.8 nebo nižší a držet při focení hodnotu ISO mezi 1250 a 6400, případně ještě nižší, pokud jste v blízkosti světelných zdrojů.

Polární záře se objevují vždy jen na několik desítek minut, proto je třeba vědět, kdy se na ně vydat. "Zájemcům o pozorování polárních září doporučujeme sledovat tzv. aurorální monitory na počítači nebo v mobilní aplikaci Aurora Alerts," dodal Horálek.

V těchto monitorech by si měli dát lidé pozor zejména na ukazatel Bz. "Reálně a velmi často stačí na fotograficky zaznamenatelnou záři hodnoty již od Bz -10 nT, ale to platí, pokud tato hodnota trvá dostatečně dlouho a nekolísá střídavě do kladných hodnot. Obecně také platí, že čím vyšší rychlost solárního větru a zápornější hodnota Bz, tím lépe, a při rychlosti solárního větru nad 800 km/s stačí Bz -6 nT," upozornil Horálek.

[chooze:article;value:564939]

​Naposledy byla v Česku opravdu silná polární záře viditelná letos v květnu. Tehdy přetrvaly přes celý víkend a byly dostatečně silné na to, aby je mohli lidé vyfotit pomocí mobilního telefonu. Šlo o nejsilnější polární záře za posledních 21 let.

O víkendu astronomové na Slunci zaregistrovali solární erupce třídy X, které jsou nejsilnější kategorií. Podle webu Space Weather zemské magnetické pole zasáhla první dávka výronu koronární hmoty v úterý 30. července, přičemž náraz vyvolal slabou geomagnetickou bouři třídy G1 nad některými severními částmi USA. 

Ohromující záběry polární záře. Pilot ji vyfotil přímo z kokpitu letadla (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.