Zemi hrozí už v lednu 2024 pohroma. Může mít vliv na každodenní život

Podle závěrů nejnovější studie se může cyklus aktivity Slunce dostat na vrchol, známý jako sluneční maximum, už v lednu příštího roku. Zjištění je v protikladu s říjnovým prohlášením NASA, podle nějž se tak mělo stát až v roce 2025.

Intenzita sluneční aktivity dosahuje vrcholu každých 11 let. Projevuje se to prudkými výkyvy počasí, slunečními magnetickými bouřemi nebo výrony koronální hmoty. Ty ovlivňují satelity, energetické sítě a komunikační systémy.

[chooze:article;value:531154]

Během slunečního cyklu se magnetické pole naší hvězdy často prohodí a severní a jižní pól si vymění místo. Slunce přechází do svého maxima, při kterém se na jeho povrchu objevují tmavé skvrny. Jejich četnost se začala zvyšovat už na přelomu listopadu a prosince.

Spoluautor studie, profesor fyziky a ředitel Centra pro vesmírné vědy v Indii Dibyendu Nandy, se při intenzivních slunečních bouřích horní atmosféra Země rozšiřuje směrem ven. Tím se zvyšuje tření na satelitech, jenž může vést k rozpadu jejich oběžné dráhy a snižovat jejich životnost.

Nejintenzivnější bouřky mohou způsobit poškození satelitů, elektrických rozvodných sítí a telekomunikačních kanálů. To může na několik týdnů ovlivnit internetové připojení ve všech koutech světa.

Astronomové objevili obří explozi. Je 100krát větší než naše sluneční soustava (5/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.