Zemi může zasáhnout masivní erupce. Na Slunci vyrostla gigantická skvrna

Záběry sluneční skvrny AR3529 odhalují dvě tmavá jádra uvnitř ní. Celkově je dvakrát větší než planeta Země. Je tak pozorovatelná i pro amatérské astronomy, je vidět přes brýle na pozorování Slunce, a to i bez zvětšení, uvádí web Spaceweather.

​Magnetické pole sluneční skvrny je třídy delta. Uvnitř se proti sobě tlačí magnetické polarity a jejich opětovné spojení by podle odborníků mohlo způsobit sluneční erupci třídy M nebo X, tedy té nejvyšší. "Jakékoli dnešní erupce budou nasměrovány na Zemi, protože sluneční skvrna je téměř přímo proti Zemi," napsali odborníci ze Spaceweather.

[chooze:article;value:533572]

​Sluneční erupce způsobují výron koronální hmoty. Vesmír se tak zaplaví oblaky sluneční plazmy. Pokud vyvržené částice zasáhnou Zemi, většinu zachytí její magnetické pole. Ty, které se přes něj dostanou, způsobí geomagnetické bouřky. Provází je poruchovost počítačů, ovlivňují GPS, objevují se výpadky rádiového signálu a internetu. Může se také objevit polární záře, připomíná web CosmosMagazine.

Naposledy Zemi zasáhla sluneční erupce před týdnem. Podle měření byla nejsilnější od roku 2017. Hvězda ji uvolnila 14. prosince a vědci ji zařadili do třídy X, což je ta nejsilnější. Střední jsou skupina M a nejslabší C.

Velkolepá podívaná: Prstencové zatmění Slunce ohromilo tisíce lidí (15/10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.