Zemi může zasáhnout rychlý solární vítr. Na Slunci se objevila obří díra

Díra o velikosti zhruba 18 až 20 Zemí ve vnější atmosféře Slunce zvané koróna je viditelná na snímcích solární observatoře SDO, která spadá pod kosmickou agenturu NASA. Tento jev může vyslat sluneční vítr o rychlosti až 800 kilometrů za sekundu, který by naši planetu mohl zasáhnout v pátek.

Sluneční vítr, který do vesmíru uvolňují koronální díry na Slunci, mohou poškodit družice, v případě této díry se ale vědci takového účinku neobávají. Mohla by pouze přispět k vyvolání polárních září v některých částech světa. Ačkoliv se otvor v koróně, který je 20krát větší než Země, může zdát veliký, podle webu spaceweather.com se na sluneční poměry jedná o relativně malou trhlinku. 

[chooze:article;value:496539]

​Víc než velikost díry je pro vědce zajímavá její poloha. Obvykle se díry objevují poblíž pólů, tato má ale blíže ke slunečnímu rovníku. "Její tvar není nijak zvlášť výjimečný. Její poloha ji však činí velmi zajímavou," řekl deníku Insider astrofyzik a profesor na University College London Daniel Verscharen.

"Očekával bych, že rychlý sluneční vítr z této koronální díry dorazí k Zemi během páteční noci nebo sobotního rána," dodal. Zásah Země rychlým slunečním větrem predikuje i astrofyzik z University of Reading Mathew Owens. 

Sluneční vítr je proud částic, které unikají ze Slunce a zaplavují celou Sluneční soustavu. Ty, které dosahují rychlosti kolem 800 kilometrů za sekundu, jsou považovány za rychlý sluneční vítr a většinou unikají právě z polárních oblastí nad koronálními dírami. Z oblastí u rovníku obvykle k Zemi směřuje pomalý sluneční vítr o rychlosti kolem 400 kilometrů za sekundu. 

[chooze:article;value:475787]

​Rychlý sluneční vítr planetu zasáhl i před několika dny. Způsobila jej podstatně větší koronální díra, která byla 30krát větší než Země. V tu dobu zrovna na Slunci nastaly také mohutné erupce, které způsobily silnou geomagnetickou bouři a daly vzniknout polárním zářím, viditelným i v méně obvyklých částech světa. Objevily se dokonce i nad územím Česka. 

Stejný efekt je v případě této menší koronální díry podle odborníků nepravděpodobný. Pro fanoušky polárních září je to škoda, pro naši planetu je to ale dobrá zpráva. Uplynulá geomagnetická bouře totiž kromě polárních září způsobila také výpadek rádiového signálu v jihovýchodní Asii, Austrálii a na Novém Zélandu. Mohutná erupce na Slunci podle NASA vrcholila v úterý v noci. 

Polární záře rozsvítila oblohu nad Českem i letos v únoru:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.