Zemi zasáhlo nejsilnější gama záření. Vyslal ho tajemný objekt z hlubin vesmíru

Těžko hledat ve vesmíru více fascinující objekty, než jsou pulsary. Běžné fyzikální zákony jsou na ně krátké a i pro vědce jsou zatím do značné míry velkou neznámou. O pozdvižení v odborných kruzích se nyní postaral pulsar Vela, který k Zemi vyslal vlnu nejsilnějšího gama záření zaznamenaného v historii pozorování pulsarů. 

Záření objevili v observatoři H.E.S.S. v Namibii a popsali jej ve studii, která byla tento týden publikována v odborném časopise Nature Astronomy. Energie paprsků dosáhla 20 teraelektronvoltů, což je zhruba desetbilionkrát větší množství energie než u viditelného světla, které k nám mimo jiné vysílá Slunce. 

[chooze:article;value:524331]

​Pulsary jsou zbytky hvězd, které svůj život zakončily masivní explozí v podobě supernovy. Kdysi obrovská koule hmoty se po výbuchu smrskne do objektu s průměrem pouhých zhruba 20 kilometrů, který extrémně rychle rotuje a má obrovské magnetické pole.

"Tyto mrtvé hvězdy se skládají téměř výhradně z neutronů a jsou neuvěřitelně husté. Čajová lžička má hmotnost více než pět miliard tun," vysvětlila ve zprávě výzkumného institutu DESY spoluautorka studie Emma de Oña Wilhelmiová. 

Pulsar Vela se otáčí přibližně 11krát za sekundu a vědci jeho záření pozorovali už dříve. Nyní ale zachytili paprsky s 200krát větším množstvím energie, než u tohoto objektu detekovali dříve. "Tento výsledek zpochybňuje naše dosavadní znalosti o pulsarech a vyžaduje přehodnocení toho, jak tyto přírodní urychlovače částic fungují," říká hlavní autor studie Arache Djannati-Atai. 

[chooze:article;value:466985]

Vela je podle něj klíčovým objektem pro astronomy, protože je nám z kosmického hlediska docela blízko. A až dosud vykazoval na pulsar poměrně normální vlastnosti. A i když některé teoretické předpovědi naznačovaly, že by mohl vysílat paprsky v řádech teraelektronvoltů, nikdo netušil, že se podaří zaznamenat takto neuvěřitelnou hodnotu. 

O pulsarech se tak toho vědci ještě mají hodně co učit. "Mezi vesmírnými objekty jsou pulsary fantastické. Jsou to kosmické laboratoře s neuvěřitelnými vlastnostmi, kterých na Zemi nemůžeme ani zdaleka dosáhnout," řekl webu Space.com Djannati-Atai. 

Úspěšný konec vesmírné mise. V Utahu přistála kapsle s vzorky z asteroidu (24/9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.