Zemi zasáhne solární maximum. Vědci to nečekali

Odborný portál Live Science přinesl informaci, že se nacházíme na vrcholu 11letého cyklu sluneční aktivity. Toto sluneční maximum, které se podle vědců nevyznačuje ničím zvláštním a netypickým, má být uprostřed svého největšího proudění. Taková situace přitom měla podle nich nastat až za několik let. Vědci se proto nestačí divit, že tak silné proudění zaznamenali už nyní.

O tomto vrcholu sluneční aktivity dali světu vědět jako první zástupci NASA. Právě NASA a Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) sledují sluneční skvrny, aby určily a předpověděly průběh slunečního cyklu – a nakonec i sluneční aktivitu. Podle nich by tato solární aktivita mohla trvat ještě necelý rok.

[chooze:article;value:568504]

I když vědci tvrdí, že není důvod k panice, jedním dechem dodávají, že solární aktivita může ještě zesílit. To by podle odborníků mohlo znamenat výskyt nebezpečných solárních bouří, ale i oblíbeného úkazu – polární záře.

K tomuto závěru vědci dospěli poté, co v posledních týdnech zaznamenali sérii extrémních událostí v oblasti vesmírného počasí. 

První známky toho, že se ve vesmíru něco děje, byly zjevné už na začátku loňského roku, kdy se podle odborníků začalo zvyšovat množství příznaků sluneční aktivity, mimo jiné vzrostl počet slunečních skvrn a frekvence solárních erupcí. ​"Během slunečního maxima se zvyšuje počet slunečních skvrn, a tedy i množství sluneční aktivity," řekl k tomu Jamie Favors, ředitel programu kosmického počasí v ústředí NASA.

[chooze:article;value:564939]

"Toto zvýšení aktivity poskytuje vzrušující příležitost dozvědět se něco o naší nejbližší hvězdě – ale také způsobuje skutečné efekty na Zemi a v celé naší sluneční soustavě," upřesnil Favors.

Podle jeho slov letos v květnu vystřelil příval velkých slunečních erupcí a výronů koronální hmoty směrem k Zemi oblaka nabitých částic a magnetických polí. To podle vědců způsobilo nejsilnější geomagnetickou bouři na Zemi za poslední dvě desetiletí – a možná jednu z nejsilnějších zaznamenaných ukázek polárních září za posledních 500 let.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.