Zemřel admirál Philippe de Gaulle, bylo mu 102 let

Jeho smrt potvrdil Elysejský palác, sídlo francouzského prezidentského úřadu. Jeho syn Yves řekl deníku Le Figaro, že zemřel "v noci z úterý na středu" v Institution Nationale des Invalides, historické nemocnici pro francouzské veterány v centru Paříže. Oficiální twitterový účet francouzského námořnictva uvedl, že admirál de Gaulle zemřel ve středu.

Navzdory své vlastní slavné historii ve francouzském odboji a své vynikající vojenské kariéře, strávil admirál de Gaulle svůj život ve stínu svého otce, válečného zachránce Francie a zakladatele její páté republiky. Věnoval se zachování jeho památky, zejména prostřednictvím mnoha knih včetně úspěšného díla "De Gaulle, můj otec".

[chooze:article;value:545323]

Prezident Macron zahájil středeční zasedání vlády poctou Philippovi de Gaullovi a příští týden uspořádá v Invalidovně národní vzpomínkovou slavnost na jeho památku, uvedla podle agentury AFP mluvčí vlády Prisca Thevenotová. "Philippe de Gaulle následoval výzvu svého otce, aby se připojil k odboji," napsal prezident Emmanuel Macron ve své poctě na síti X. "Námořník, admirál, senátor, nikdy se nezalekl, když bylo třeba odvahy a cti. Sto let francouzské statečnosti."

https://twitter.com/CEMA_FR/status/1767823945678344325

Eric Ciotti, šéf pravicové strany Republikáni, která se považuje za dědice de Gaullova politického odkazu, označil Philippa de Gaulla za "pilíř" Francie. "Jeho život zasvěcený službě Francii, v námořnictvu a v Senátu, byl živoucím příkladem pro republiku," napsal na síti X. Ministr obrany Sebastien Lecornu dodal: "Francie byla v jeho srdci až do konce".

V roce 1940 vstoupil Philippe de Gaulle do francouzských námořních sil a až do roku 1944 bojoval v severním Atlantiku. Zúčastnil se vylodění v Normandii a podílel se na osvobození Francie od nacistů. Byl šestkrát raněn. Po válce se stal námořním pilotem a účastnil se akcí během postkoloniálních konfliktů v Indočíně, Maroku a Alžírsku. Vojenskou službu ukončil v roce 1982 jako generální inspektor francouzského námořnictva.

Nicolas Lacroix, předseda památníku Charlese de Gaulla ve městě Colombey-les-deux-Eglises, kde de Gaulle žil před druhou světovou válkou a zemřel v roce 1970, uvedl, že Philippe de Gaulle bude pohřben naproti svému otci na místním hřbitově a vedle své ženy Henriette, matky Yvonne a sestry Anne.

Rok od úmrtí Alžběty II. Její syn Karel na ni dojatě vzpomínal (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.