Moderní bydlení

Zemřel admirál Philippe de Gaulle, bylo mu 102 let

Jeho smrt potvrdil Elysejský palác, sídlo francouzského prezidentského úřadu. Jeho syn Yves řekl deníku Le Figaro, že zemřel "v noci z úterý na středu" v Institution Nationale des Invalides, historické nemocnici pro francouzské veterány v centru Paříže. Oficiální twitterový účet francouzského námořnictva uvedl, že admirál de Gaulle zemřel ve středu.

Navzdory své vlastní slavné historii ve francouzském odboji a své vynikající vojenské kariéře, strávil admirál de Gaulle svůj život ve stínu svého otce, válečného zachránce Francie a zakladatele její páté republiky. Věnoval se zachování jeho památky, zejména prostřednictvím mnoha knih včetně úspěšného díla "De Gaulle, můj otec".

[chooze:article;value:545323]

Prezident Macron zahájil středeční zasedání vlády poctou Philippovi de Gaullovi a příští týden uspořádá v Invalidovně národní vzpomínkovou slavnost na jeho památku, uvedla podle agentury AFP mluvčí vlády Prisca Thevenotová. "Philippe de Gaulle následoval výzvu svého otce, aby se připojil k odboji," napsal prezident Emmanuel Macron ve své poctě na síti X. "Námořník, admirál, senátor, nikdy se nezalekl, když bylo třeba odvahy a cti. Sto let francouzské statečnosti."

https://twitter.com/CEMA_FR/status/1767823945678344325

Eric Ciotti, šéf pravicové strany Republikáni, která se považuje za dědice de Gaullova politického odkazu, označil Philippa de Gaulla za "pilíř" Francie. "Jeho život zasvěcený službě Francii, v námořnictvu a v Senátu, byl živoucím příkladem pro republiku," napsal na síti X. Ministr obrany Sebastien Lecornu dodal: "Francie byla v jeho srdci až do konce".

V roce 1940 vstoupil Philippe de Gaulle do francouzských námořních sil a až do roku 1944 bojoval v severním Atlantiku. Zúčastnil se vylodění v Normandii a podílel se na osvobození Francie od nacistů. Byl šestkrát raněn. Po válce se stal námořním pilotem a účastnil se akcí během postkoloniálních konfliktů v Indočíně, Maroku a Alžírsku. Vojenskou službu ukončil v roce 1982 jako generální inspektor francouzského námořnictva.

Nicolas Lacroix, předseda památníku Charlese de Gaulla ve městě Colombey-les-deux-Eglises, kde de Gaulle žil před druhou světovou válkou a zemřel v roce 1970, uvedl, že Philippe de Gaulle bude pohřben naproti svému otci na místním hřbitově a vedle své ženy Henriette, matky Yvonne a sestry Anne.

Rok od úmrtí Alžběty II. Její syn Karel na ni dojatě vzpomínal (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.