Zemřel astronaut Ken Mattingly. Jeho rozhodnutí zachránilo posádku Apolla 13

[chooze:gallery;value:33735]

​Se smutnou zprávou přišel americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). V úterý zemřel její dlouholetý člen a jeden z nejuznávanějších astronautů Thomas Kenneth Mattingly, kterému se říkalo zkráceně Ken. Mattinglymu bylo 87 let.

Mattingly se účastnil několika výprav do vesmíru, svůj první let ale musel odložit. Kvůli zarděnkám, které vypukly v jeho rodině krátce před startem, se ho v roce 1970 nakonec nemohl účastnit. Jeho misí měl být let Apollo 13, který se nesmazatelně zapsal do historie astronautiky.

I když Mattingly musel zůstat na Zemi, stále se do mise zapojil. Apollo 13, jehož posádka tvořená Jamesem Lowellem, Fredem Haisem a Johnem Swigertem měla přistát na Měsíci, se totiž dostala do problémů. Necelou hodinu po startu zaslechli astronauti na palubě výbuch. Modul začal rychle ztrácet kyslík, který byl pro posádku životně důležitý.

[chooze:article;value:482545]

Tehdy vznikla slavná hláška "Houstone, máme problém". Astronauti se museli vrátit na Zem, kvůli unikajícímu kyslíku však neměli dostatek elektřiny, aby se dostali bezpečně domů. Právě tento problém musela posádka i řídící středisko v Houstonu řešit.

Mezi nimi byl i Mattingly, který výrazně přispěl k záchraně tří astronautů. "Ken zůstal na Zemi a poskytl klíčová a okamžitá rozhodnutí, která pomohla úspěšně přivést zpět jak posádku Apolla 13, tak poškozený modul," vzpomínal ředitel NASA Bill Nelson.

Posádka Apolla 13 extrémně nebezpečnou situaci přežila bez úhony i díky Mattinglyho přičinění. Příběh Apolla 13 převyprávěl stejnojmenný film z roku 1995 s Tomem Hanskem v hlavní roli. Kena Mattinglyho tam ztvárnil slavný herec Gary Sinise, který se objevil mimo jiné například i ve filmu Forrest Gump, nebo v seriálu Kriminálka New York.

Mattingly později, v rámci letu Apollo 16, který letěl v roce 1972, sám přistál i na Měsíci. Poté ještě letěl do vesmíru dvakrát v raketoplánu Columbia. Za svou kariéru získal mnoho ocenění a vysloužil si dokonce pozici kontradmirála, což je jedna z nejvyšších pozic v americkém námořnictvu.

Člověk po 50 letech opět poletí na Měsíc. NASA oznámila jména astronautů (4/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.