Zemřel bývalý papež Benedikt XVI. Den před smrtí ještě sloužil mši

Emeritní papež Benedikt XVI. v sobotu zemřel. Bývalé hlavě římské katolické církve bylo 95 let. Úmrtí bývalého papeže oznámil Vatikán. "S nesmírným zármutkem oznamujeme, že emeritní papež Benedikt XVI. zemřel v 9:34 ve své rezidenci," sdělil Vatikán.

Benedikt byl v posledních dnech velmi nemocný. Obavy o jeho zdraví sdílel i současný papež František, který vyzýval věřící k modlitbám za uzdravení svého předchůdce. Vatikán ještě v pátek oznámil, že se zdravotní stav Benedikta stabilizoval a emeritní papež byl dokonce schopen ze svého pokoje v klášteře Matky Církve ve Vatikánských zahradách odsloužit mši.

[chooze:article;value:481536]

Vatikán oznámil, že tělo bývalého papeže bude od rána 2. ledna vystaveno v bazilice sv. Petra, která je hlavním vatikánským chrámem. Věřící tak budou mít možnost se s papežem rozloučit. Pohřeb samotný je naplánovaný na 5. ledna.

Rodným jménem Joseph Ratzinger, Benedikt XVI. se narodil o Velikonocích v roce 1929 v Německu do rodiny policisty. Velice rychle stoupal v církevní hierarchii a v 50 letech se stal kardinálem. Když jeho předchůdce papež Jan Pavel II. v roce 2005 zemřel, patřil kardinál Ratzinger mezi favority konkláve, které mělo rozhodnout o dalším papeži.

Benedikta, který sám sebe označoval jako "skromného dělníka na vinici Páně," zvolili kardinálové papežem za méně než 24 hodin. Přispěl k tomu fakt, že Benedikt byl široce respektovaný i mezi svými protivníky z řad kardinálů. Když jej zvolili papežem, bylo Benediktovi XVI. už 78 let. 

[chooze:article;value:464393]

V době svého působení v církvi platil Benedikt XVI. už jako biskup za tvrdého zastánce konzervativní církve. Otevřeně se stavěl například proti sňatkům homosexuálů či provádění potratů, ale i proti kněžskému svěcení žen. Kvůli podpoře podobných názorů dokonce Benedikt nechal v roce 2011 odvolat australského biskupa.

Svatým otcem byl Benedikt XVI. od roku 2005 až do své rezignace v roce 2013. Stal se tak jedním z mála papežů, kteří ze své funkce abdikovali. Posledním papežem, který do té doby nevedl církev až do své smrti, byl papež Řehoř XII., který byl v roce 1415 donucen k rezignaci. Dobrovolně Svatý stolec opustil kromě Benedikta pouze sv. Celestýn V., který se své pozice vzdal v roce 1294 po pouhých šesti měsících vlády.

K modlitbám za zdraví Benedikta XVI. vyzval před několika dny jeho nástupce František. Podívejte se na reportáž:

Lidé přicházejí na Svatopeterské náměstí ve Vatikánu: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.