Zemřel dlouholetý kytarista legendární skupiny ABBA. Bylo mu 70 let

Ve věku 70 let zemřel Lasse Wellander, kytarista, který stojí za některými z největších hitů švédské skupiny ABBA. O úmrtí informovala kytaristova rodina.

"Lasse nedávno onemocněl rakovinou, která se rozšířila," napsala rodina na facebooku. "Odešel na Velký pátek. Zemřel obklopen svými milovanými," dodala.

Do hudebního nebe pak kytaristovi poslala vzkaz. "Byl jsi fantastický hudebník a pokorný jako málokdo, ale především jsi byl skvělý manžel, bratr, strýc a dědeček," uvedli Wellanderovi nejbližší.

[chooze:article;value:484914]

​Kytarista Lasse Wellander se v 70. a 80. letech podílel na několika skladbách a turné ikonické kapely ABBA. V roce 1975 se skupinou vydal píseň Intermezzo No. 1 a podle oficiálních stránek kapely i singl Crazy World. Hrál na více než 24 studiových nahrávkách a účastnil se turné v letech 1975, 1977, 1979 a 1980, kdy ABBA hrála po celém světě.

Vlastní sólové album vydal podle deníku Mirror v roce 1981. V následujících letech pak své fanoušky potěšil dalšími sedmi. Několik let také spolupracoval s mnoha dalšími švédskými umělci.

V roce 2008 se pak podle deníku Stuff podílel na tvorbě soundtracku k filmu Mamma Mia!, ve kterém hlavní role ztvárnily Meryl Streepová a Amanda Seyfriedová. O pár let později spoluvytvářel i hudbu k navazujícímu druhému dílu. V roce 2021 se podílel na tvorbě posledního alba skupiny ABBA Voyage.

Skupina ABBA se po dlouhé době objevila na pódiu ve 3D podobě:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.