Zemřel Emil Boček, poslední z českých pilotů RAF z druhé světové války

​Emil Boček zemřel v sobotu kolem poledne, jak pro TN.cz potvrdila jeho rodina. Boček za války nejdříve sloužil jako mechanik u 312. stíhací perutě, od roku 1944 pak jako pilot spitfiru u 310. stíhací perutě. Zúčastnil se 26 operačních letů.

Boček se narodil 25. února 1923 v brněnských Tuřanech. Začal se učit strojním zámečníkem, v roce 1939 se mu podařilo utéct z okupovaného Československa. V roce 1940 se zapojil do bojů ve Francii. Po evakuaci skončil ve Spojeném království, kde absolvoval kurz pro letecké mechaniky.

[chooze:article;value:496261]

​Po válce se vrátil do Československa a otevřel si autodílnu, závodil také na motorkách. Živnost mu po roce 1948 komunistický režim znárodnil, stal se pak zaměstnancem Mototechny. V roce 1951 se oženil s Evou Svobodovou, měl dvě děti, dceru Zuzanu a syna Jiřího. Celý život, kromě válečných let, prožil v Brně. Jeho čestným občanem byl od roku 2017.

​Boček byl držitelem Řádu Bílého lva I. třídy, dvojnásobným držitelem Československého válečného kříže a dalších, jak českých, československých, tak britských vyznamenání. Setkal se také s královnou Alžbětou II., když v roce 1996 navštívila Brno.

Ke stým narozeninám také dostal dopis od britského krále Karla III. "S velkým zármutkem jsem přijal zprávu o úmrtí generála Emila Bočka. Poslední z generace českých pilotů, kteří bojovali ve druhé světové válce, nám byl vzorem a inspirací. Jsem rád, že jsem mu mohl minulý týden v Brně předat osobní dopis od krále Karla III.," napsal britský velvyslanec Matt Field na svém twitteru.

https://twitter.com/MattFieldUK/status/1639626657471266817

"Ve věku 100 let zemřel válečný veterán a hrdina Emil Boček. Generál Boček bojoval za to, aby naše země byla demokratická, svobodná a nezávislá. Ať odpočívá v pokoji," uvedl na svém twitteru premiér Petr Fiala (ODS).

"Zpráva o úmrtí generála Emila Bočka mě hluboce zasáhla. Nebyl to jen hrdina československého letectva druhé světové války a inspirace pro naše vojenské piloty. Byl to především nesmírně vřelý a do poslední chvíle vitální člověk," řekl náčelník generálního štábu české armády Karel Řehka.

"Generál Emil Boček se dožil požehnaného věku a byl a bude příkladem hrdinství pro nás i další generace. Jeho odchod znamená, že máme mnohem větší zodpovědnost, abychom nikdy nezapomněli, za co hrdinové jako on bojovali," reagovala na twitteru ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

"Zpráva o úmrtí generála Emila Bočka mě zasáhla. Jeho trvalý optimismus a úsměv vedl k dojmu, že tomu tak bude vždycky. Prožil obdivuhodný život a stal se legendou a příkladem pro mnohé. Upřímnou soustrast všem jeho blízkým a přátelům," kondoloval prezident Petr Pavel.

Podívejte se na reportáž TV Nova o 100. narozeninách Emila Bočka:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.