Zemřel hrabě Hugo Mensdorff-Pouilly. Česko neopustil ani kvůli komunistům

Hugo Mensdorff-Pouilly zemřel ve věku 94 let. "Dnes nás navždy opustil čestný občan našeho města pan hrabě Hugo Mensdorff-Pouilly. Upřímnou soustrast celé rodině. Čest vaší památce, pane hrabě," uvedly na svých stránkách jihomoravské Boskovice.

"Odešel Hugo Mensdorff-Pouilly. Naprosto mimořádná osobnost. Jsem nesmírně rád, že jsem ho mohl blíže poznat. Jeho kombinace nadhledu a humoru byla naprosto jedinečná," napsal historik Michal Stehlík.

[chooze:article;value:529376]

​Hugo Mensdorff-Pouilly se narodil roku 1929 v Boskovicích jako čtvrtý syn z celkem osmi sourozenců. Mensdorff-Pouilly je moravský šlechtický rod původem z Lotrinska. Tatínek Alfons Karel Mensdorff-Pouilly za druhé světové války pomáhal českému odboji.

Jako jediný ze synů zůstal Hugo Mensdorff-Pouilly po druhé světové válce v Československu. Musel nastoupit k Pomocnému technickému praporu. "Celý život vykonával pouze to, co mu komunistická strana a československá vláda dovolila. Pracoval například jako skladník, myl auta, dokonce udělal kariéru garážmistra," uvedla Paměť národa.

Po revoluci v roce 1989 získal v restituci zpět rodinný majetek. Po roce 1990 začal pracovat na ministerstvu zahraničí, čtyři roky byl vicekonzulem v Paříži. Působil také na velvyslanectví řádu maltézských rytířů v Praze.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.