Zemřel jeden z nejcitovanějších vědců světa. Jiřímu Klemešovi bylo 77 let

Smutnou zprávu oznámilo Vysoké učení technické (VUT) v Brně. Právě tam Jaromír Klemeš získal doktorát a poslední roky i působil jako pedagog na Fakultě strojního inženýrství. V centru NETME vedl Laboratoř integrace procesů pro trvalou udržitelnost.

"Odešel profesor Jiří Jaromír Klemeš," informovala na webu univerzita. Podle vedení fakulty měla práce profesora silný environmentální apel a velký dopad ve vědecké komunitě.

[chooze:article;value:477297]

Klemeš dokonce patřil k nejcitovanějším vědcům světa. Jeho jméno se hned několikrát objevilo v prestižním žebříčku Highly Cited Researchers, a to v roce 2018, 2020 a 2022. Společnost Clarivate každoročně zařazuje do žebříčku jedno procento nejcitovanějších vědců na světě.

Výzkumník získal bohaté zkušenosti v zahraničí. Desítky let strávil mimo jiné na univerzitách ve Velké Británii, Polsku, Maďarsku nebo Číně.

V roce 2017 se Klemeš vrátil do rodného Brna, kde vybudoval vlastní tým zaměřený na trvalou udržitelnost. "Pomocí aplikovatelných poznatků přispívá k větší efektivitě procesního a energetického průmyslu, zejména k minimalizaci tzv. skleníkové, dusíkové, energetické a vodní stopy," vysvětlila univerzita.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.