Zemřel jeden z nejvýznamnějších českých historiků. Bylo mu 94 let

"Zemřel historik Karel Kaplan," oznámil na twitteru historik Michal Stehlík. Podle Paměti národa zemřel jeden z nejvýznamnějších českých dějepisců v neděli 12. března.

https://twitter.com/MichalStehlik/status/1635249001535787009

Kaplan se narodil v roce 1928 v Horním Jelení. Ve svých 19 letech vstoupil do KSČ a postupně stoupal stranickými strukturami. Od roku 1960 se věnoval historii v ideologickém oddělení ÚV KSČ. 

V roce 1968 byl součástí takzvané Pillerovy komise, která přezkoumávala politické procesy z 50. let. Ta doporučila plnou rehabilitaci obětí, po srpnové invazi vojsk Varšavské smlouvy se to ale už nedalo prosadit a Kaplana vyloučili ze strany.

[chooze:article;value:494611]

Následně pracoval jako dělník a v roce 1972 ho zatkli a krátce drželi ve vazbě. Státní bezpečnost ho sledovala jako nepřátelskou osobu. Následně v roce 1976 emigroval do Spolkové republiky Německo. Podařilo se mu přitom vyvézt do zahraničí mnoho tajných archivních materiálů. Domů se vrátil v roce 1990.

Za svůj život Kaplan napsal množství významných dějepisných knih. Věnoval se v nich například nástupu komunistů k moci v Československu, politickým procesům či situaci Židů ve střední Evropě během druhé světové války.

"Intenzivně publikoval, byl hojně překládán a mnohé z jeho prací dodnes patří k základní literatuře pro poznání klíčových témat československé poválečné historie," napsala k jeho kariéře Paměť národa.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.