Zemřel Jon Landau, producent filmových trháků jako jsou Titanic a Avatar

Úmrtí Jona Landaua oznámila rodina v sobotu, příčinu neuvedla, informovala agentura AP.

Spolupráce producenta Landaua s režisérem Cameronem vedla ke třem nominacím na Oscara. Proměnili tu za Titanic v roce 1997, který kromě ceny za nejlepší film dostal dalších deset sošek.

Cameron ve svém prohlášení vzpomněl na "drahého přítele a mého nejbližšího spolupracovníka", se kterým strávil 31 let. "Část mého já byla odtržena," řekl podle AP Cameron a připomněl, že za tu dobu neviděl Landaua ani jednou smutného či sklíčeného.

[chooze:article;value:562284]

​Nákladný epos o proslulé námořní katastrofě se stal prvním filmem, který vydělal více než miliardu dolarů. "Neumím hrát, neumím skládat a neumím dělat vizuální efekty, takže proto asi produkuji," řekl Landau, když společně s Cameronem přebíral Oscara.

Jejich spolupráce pokračovala sci-fi eposem Avatar natočeným a promítaným převratnou 3D technologií. V tržbách překonal Titanic a dodnes je nejvýdělečnějším filmem historie. Na třetí příčce pak trůní pokračování Avatar: The Way of Water z roku 2022.

Landau se narodil 30. července 1960 v New Yorku, oba jeho rodiče byli filmovými producenty. O deset let později se přestěhovali do Los Angeles a syna nechali vystudovat kalifornskou filmovou akademii.

[chooze:article;value:563566]

​Už ve 29 letech Landau pracoval jako výkonný viceprezident produkce celovečerních filmů v 20th Century Fox, kde dohlížel na filmové hity jako například Sám doma, Smrtonosná past či Pravdivé lži.

Poté až do konce života působil jako ředitel v Cameronově nezávislé produkční společnosti Lightstorm Entertainment.

Podle časopisu Variety zemřel Landau na rakovinu. Zanechal po sobě manželku Julii, se kterou byl ženatý 40 let, a dva syny.

Robert Towne: Zemřela hvězda mezi hollywoodskými scénáristy, autor proslulé Čínské čtvrti (7/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.