Moderní bydlení

Zemřel Kris Kristofferson. Legenda country i známý hollywoodský herec

Americký country zpěvák, textař, skladatel a herec Kris Kristofferson skonal ve svém domě na Havaji obklopen rodinu. Příčinu smrti jeho blízcí neuvedli, informoval časopis Rolling Stone.

Byl vskutku renesanční osobností. Na kontě má desítky hitů (například Sunday Morning Coming Down česky přezpívaný Pavlem Bobkem jako Nedělní ráno), napsal trháky i pro Janis Joplinovou nebo Raye Prince, vystupoval a přátelil se s Johnnym Cashem. Ten měl na jeho kariéře velký podíl, když Krise vzal pod svá křídla, zpíval jeho písně a poprvé ho "postavil na jeviště".

[chooze:article;value:575918]

​Cash s oblibou vyprávěl historku, jak Kristofferson přistál u něj doma na trávníku s vrtulníkem, aby mu s pivem v ruce předal kazetu s demoverzí Nedělního rána. Kris to později uvedl na pravou míru, píseň tehdy ještě neexistovala a pivo si jako pilot nemohl dovolit.

Vrtulníkem skutečně přiletěl, měl zkušenosti jako armádní pilot z války ve Vietnamu. Pocházel z vojenské rodiny, jeho otec byl generálem amerického letectva. Kristofferson narukoval poté, co zažil zklamání, když se neprosadil jako spisovatel a rokenrolový zpěvák během svých studií na anglickém Oxfordu, kde získal stipendium.

Po pěti odsloužených letech se stal profesorem angličtiny na vojenské akademii ve West Pointu. Mámení hudby však bylo silnější. Opustil zajištěné postavení a odjel do mekky country Nashvillu. Začal od nuly, živil se jako vrátný v baru, příležitostně létal vrtulníkem na naftové plošiny. Aby byl blíž muzice, pracoval jako údržbář v nahrávacím studiu, uvedla agentura AP.

[chooze:article;value:574203]

​Poté, co se prosadil jako textař, skladatel a zpěvák, a stal se hvězdou country, začaly mu chodit nabídky z Hollywoodu. Z desítek rolí jsou nejznámější trilogie Blade, Pat Garrett a Billy Kid, Alice už tu nebydlí či Zrodila se hvězda, kde hrál spolu s Barbrou Streisandovou, a za roli obdržel Zlatý globus.

Kristofferson byl třikrát ženatý, s druhou manželkou zpěvačkou Ritou Coolidgeovou získal za alba duetů dvakrát cenu Grammy. V roce 2021 odešel do důchodu a na pódiu se objevoval už je sporadicky.

Zemřela hvězda amerických filmů John Ashton. Rodina udělala dojemné gesto (9/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.