Zemřel legendární básník. Spolupracoval s Plastiky, hrál v oblíbených filmech

"Dne 5. března 2024 v dopoledních hodinách zemřel významný český básník, hudebník, spisovatel, výtvarník, zakladatel souboru DG 307 a signatář Charty 77  Pavel Zajíček," zveřejnilo informaci o Zajíčkově smrti vydavatelství Guerilla Records na facebooku.

Básník zemřel v pražské Thomayerově nemocnicí poté, co se k jeho dlouhodobé nemoci přidal zápal plic. Bylo mu 72 let. Informoval o tom jeho přítel Vladimír "Lábus" Drápal.

"Patřil nejen k naprosto zásadním umělcům vydavatelství, ale byl také citlivým a vnímavým přítelem. A takovým zůstane už na věky věků," rozloučil se s ním Drápal.

[chooze:article;value:544392]

Zajíček patřil k významným postavám československé nezávislé kultury. Jeho tvorba ovlivnila celé generace mladých lidí. Podle webu Czechlit je autorem dvou desítek básnických sbírek a stovek písňových textů.

Spolupracoval také s kapelou The Plastic People of the Universe. Spolu s jejími členy byl v roce 1976 zatčený a ve vykonstruovaném procesu na rok odsouzený do vězení. V roce 1980 emigroval do Švédska a později žil v USA. Do Česka se vrátil v roce 1995.

V malých rolích se objevoval také ve filmu. Nejznámější je pravděpodobně jeho role rozhlasového moderátora v legendárních Knoflíkářích z roku 1997.  Objevil se ale i v pohádce Čert ví proč nebo filmu ...a bude hůř.

Zemřela proslulá módní ikona Iris Apfel. Modelkou se stala v neuvěřitelném věku:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.