Zemřel legendární český pilot, který měl letět do vesmíru. Do rakety ale neusedl

Letecká legenda a kosmonaut-kandidát plukovník Oldřich Pelčák je po smrti, oznámil v sobotu Vojenský historický ústav Praha.

Rodák z Moravy absolvoval na konci 70. let kosmonautický výcvik společně se svým kolegou Vladimírem Remkem, který ale nakonec dostal při finálním výběru posádky přednost.

"Kdo poletí, jsme se dozvěděli pouhé dva dny před startem. To už jsme byli na Bajkonuru. Co hrálo pro a proti, proč byl vybrán Vladimír, to vám neřeknu, nedokážu to posoudit. Prostě dva dny před startem přišel generál Šatalov, vrchní velitel, kosmonaut toho oddílu, s papírem a řekl: 'Vznesli jsme dotaz k vám do Prahy na váš ústřední výbor KSČ panu Husákovi, kdo z vás poletí. Bylo odpovězeno, že poletí Vladimír Remek'," vzpomínal později pro Paměť národa.

[chooze:article;value:524075]

Pelčáka tak zařadili pouze do záložní posádky a do vesmíru se už nikdy nepodíval. Později působil jako velitel stíhacího pluku v Žatci a jako vojenský zkušební pilot. Do dějin objevování tajů vesmíru se ale jeho jméno přece jen zapsalo. Čeští astronomové po něm pojmenovali planetku číslo 6149.

Ani po odchodu do důchodu jej láska k létání a kosmonautice neopustila. S vervou sobě vlastní se věnoval jejich popularizaci. Zemřel v noci na sobotu ve věku 80 let.

Jako pilot jsem měl nad ostatními výhodu, říká astronaut-čekatel ESA Aleš Svoboda (12/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.