Zemřel legendární moderátor. Zpovídal Lennona i Aliho, dostal řád od královny

Tisíce rozhovorů, uvolněná atmosféra a neutuchající nadšení naslouchat. Podobnými popisy reagoval umělecký svět na úmrtí moderátora Michaela Parkinsona, který po krátké nemoci ve čtvrtek ve věku 88 let naposledy vydechl. Jeden z nejznámějších britských novinářů byl jednou z hlavních tváří veřejnoprávní televize BBC a později i soukromé stanice ITV. 

Za svoji kariéru prošel několika tištěnými deníky, než na konci šedesátých let zakotvil právě v BBC, kde začal po krátkém působení ve zpravodajství v roce 1971 moderovat svou první talk show. Do konce osmdesátých let se pak stal jednou z vůbec nejvýraznějších osobností televizního vysílání. 

Do konce kariéry v roce 2007 vyzpovídal přes dva tisíce hvězd z popkultury. Mezi jeho často reprízované rozhovory patří například ty se zpěváky Eltonem Johnem, Davidem Bowiem, Céline Dion nebo Johnem Lennonem. Jedním z těch památných je i interview s boxerem Mohammadem Alim, se kterým se střetl v nezvykle konfrontačním tónu. 

[chooze:article;value:517991]

"Michael byl král všech talk show. Byl to právě on, kdo tenhle formát pořadu definoval a nastavil jeho cestu pro všechny další moderátory," reagoval na jeho úmrtí výkonný ředitel BBC Tim Davie. Jeho styl rozhovorů byl podle komentátorů televize Sky News proslulý tím, že nechával svým hostům co největší prostor pro odpovědi a snažil se vytvářet klidnou atmosféru. 

Britský komik Stephen Fry označil příležitost ocitnout se s ním v jednom studiu za "nesmírně vzrušující". Podle něj bylo kouzlem jeho dlouhotrvajícího úspěchu na obrazovce to, že byl před kamerou vždy autentický a nepřetvařoval se. 

V roce 2008 oblíbenou televizní osobnost povýšila královna Alžběta II. do rytířského stavu. "Nikdy bych nečekal, že budu pasován na rytíře. To jsem si myslel, že bude větší šance, že se ze mě stane marťan," smál se tehdy v rozhovoru pro deník Scotsman

Zemřel Tony Bennett, legendární jazzový zpěvák, který nahrával i s Lady Gaga (07/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.