Zemřel legendární polský herec. Češi ho milovali v komedii Sexmise

[chooze:gallery;value:36536]

Jerzy Stuhr byl jedním z nejvýznamnějších polských herců. Jak připomíná portál Onet, do širšího podvědomí diváků se zapsal v polovině 70. let, kdy ve filmu Předtanečník ztvárnil roli muže, který nemilosrdně usiluje o úspěch v životě a je připraven své kariéře obětovat vše.

Čeští diváci si ale Stuhra zamilovali zejména ve filmu Sexmise režiséra Juliusze Machulského z roku 1983, kde hrál Maxe Paradyse, muže, jenž se snaží společně se svým parťákem Albertem uprchnout ze světa, který ovládají ženy.

[chooze:article;value:563880]

Stuhr byl kromě herce i úspěšným režisérem. Stojí za několika filmy, jako je například Seznam cizoložnic, Milostné příběhy či Velké zvíře. Jeho nejnovějším režisérským počinem byl film Občan z roku 2014, který nahlíží na klíčové události polských dějin z hlediska jednotlivce.

V posledních letech se Jerzy Stuhr potýkal se zdravotními problémy. Jak uvádí web Polsat News, v září 2011 byl hospitalizován kvůli rakovině hrtanu. Po dlouhé rekonvalescenci prodělal v roce 2020 mrtvici. O tři roky později pak ležel na jednotce intenzivní péče kvůli plicnímu onemocnění.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.