Moderní bydlení

Zemřel legendární skladatel. Stál za největšími hity Zagorové i Dary Rolins

Významný hudební skladatel Peter Hanzely, který je podepsaný pod hity slovenských i českých zpěváků, skonal v úterý ve věku 77 let. O úmrtí informoval web pluska.sk.

"Zemřel Peter Hanzely. Úžasný akordeonový virtuóz, hudební skladatel, který napsal písně snad pro všechny, kteří uměli zpívat. Karol Duchoň z nich vytěžil svým hlasem maximum. Chvilku jsem s Petrem spolupracoval na hudebních programech, kdy já jsem mluvil a on si všechny získal hrou na akordeon. Hodně jsme spolu diskutovali. Jen se zdá, že bylo brzy na odchod. Petře, tvá famózní muzika tu zůstane navždy," napsal na sociální síť moderátor Ján Jánoši.

[chooze:article;value:570602]

Jedním z největších hitů Hanzelyho byla skladba V slovenských dolinách, která proslavila jejího interpreta zpěváka Karola Duchoně. Pro něj pak napsal Hanzely také píseň Čardáš dvou srdcí, kterou mezi 1 500 přihlášenými skladbami vybrali do finále World Popular Song Tokyo 1975. 

Skladby Petra Hanzely nazpívalo množství dalších představitelů slovenské populární hudby, mimo jiné Jana Kociánová, Oľga Szabová, Eva Kostolányiová, Dušan Grúň nebo Miroslav Ličko. Napsal také dva hity pro tehdy začínající Darinku Rolincovou, kterou dnes hudební svět zná jako Daru Rolins. Šlo o písně Keby som bola princezná Arabela a Až raz budem učiteľkou.

Peter Hanzely je podepsaný i pod řadou hitů pro české interprety. Spolupracoval například s Hanou Zagorovou, které složil písně Počestní-nečestní, Závrať, Oheň a struny, Přání, To jsi ty, Já jsem tu, já, Marii Rottrovou, která zazpívala jeho písně Cikán nebo Mám v očích zrnka pepře, dále Petrem Rezkem nebo Petrem Spáleným.

[chooze:article;value:568952]

I když jeho největší hity pocházejí z minulého století, Hanzelyho tvorba rezonovala i mezi mladšími generacemi. Píseň V slovenských dolinách se dočkala nových verzí, například coveru od slovenské skupiny Desmod, připomněl deník Pravda.

"Byl to velmi milý a vtipný člověk, špičkový muzikant," vzpomínají na skladatele jeho přátelé a bývalí kolegové na sociální sítí. "Vždy s ním bylo veselo a příjemně," dodávají další. 

Peter Hanzely kromě skládání hudby pracoval i jako hudební redaktor v několika rádiích. Jako akordeonista nahrál desítky skladeb se studiovými tělesy, ze spolupráce s Jindřichem Parmou vznikla dvě alba Magic Love (1988) a Golden Accordion (1989).

Peter Hanzely složil pro Daru Rolins známý hit Keby som bola princezná Arabela:

 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.