Zemřel legendární zpěvák Belafonte. Hit We Are the World by bez něj nevznikl

[chooze:gallery;value:31373]

Belafonte byl jednou z nejúspěšnějších afroamerických popových hvězd. Jeho největším úspěchem byl ale boj za občanská práva černochů v USA, napsal web stanice BBC. Zemřel v úterý na městnavé srdeční selhání, sdělil jeho mluvčí Ken Sunshine.

Umělec známý jako král kalypsa zpopularizoval tento polyrytmický vokální hudební styl pocházející z karibské oblasti. Zpíval ale také blues nebo gospel.

Legendární hudebník, herec a producent se narodil v roce 1927 v newyorském Harlemu jako potomek přistěhovalců z Karibiku. Jeho první hudební úspěchy přišly v 50. letech, kdy se dokázal prosadit i před bílými publiky, což měli černoši v dobách segregace zakázané. Následně bojoval za práva černochů společně s Martinem Lutherem Kingem.

[chooze:article;value:501231]

Boj za lidská práva legendárního zpěváka provázel celý život.  Ty byly už od 50. let hlavní náplní jeho času, připomněl deník The New York Times

Podílel se také na legendárním hitu We Are the World. Ten se rozhodl zorganizovat poté, co viděl úspěch písně Do They Know It's Christmas?, a chtěl další písničkou pomoci obětem hladomoru v Etiopii. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.