Zemřel Lubomír Štrougal. Bývalému předsedovi československé vlády bylo 98 let

​Někdejší vysoce postavený komunistický pohlavár Lubomír Štrougal je po smrti. "Poslední dva až tři roky na tom byl zdravotně opravdu velmi špatně," uvedl pro TN.cz člen Ústředního výboru KSČM Jiří Dolejš, který potvrdil Štrougalovo úmrtí, o němž jako první informovaly Seznam Zprávy.

​Dolejš Štrougala naposledy viděl před delší dobou. "On poslední desetiletí trávil hodně času na své chalupě v Jizerských horách, měl v plánu vydat pokračování svých pamětí, ale už to nezvládl," upřesnil Dolejš. "Tu knihu už nemohl ani diktovat," dodal.

[chooze:article;value:449716]

Několikrát se za svůj život s Lubomírem Štrougalem potkal Vojtěch Filip, který byl předsedou KSČM v letech 2005 až 2021. "Poprvé jsem se ho viděl jako student Právnické fakulty, když jsem přijel na univerziádu do Krkonoš v roce 1977. Povídali jsme si o lyžování a o sportu," uvedl Filip. "On tehdy odmítl jet s vládní kolonou a s ostatními studenty jel z Horních Míseček do Pece pod Sněžkou rolbou," upřesnil. 

Naposledy se Filip viděl se Štrougalem na oslavě narozenin společného známého asi před deseti lety. "Tehdy mě udivilo, jaký má přehled. Věděl vše o kurzu koruny nebo o tom, jak Česká republika ztrácí schopnost vyvážet investiční celky," zavzpomínal bývalý předseda KSČM. "On byl velmi pracovitý, odpovědný člověk," dodal.  

Lubomír Štrougal pocházel z dělnické rodiny a jeho otec založil buňku Komunistické strany Československa (KSČ) ve Veselí nad Lužnicí, během 2. světové války byl ale vězněn za odbojovou činnost a zemřel při bombardování berlínského vězení Plötzensee.

[chooze:article;value:446106]

​Jeho syn vystudoval po válce Právnickou fakultu Univerzity Karlovy a pro KSČ začal pracovat v roce 1948 v jižních Čechách, do Ústředního výboru KSČ byl Lubomír Štrougal zvolen v roce 1958.

Štrougal čelil obvinění, že jako československý ministr vnitra (v letech 1961 – 1965) a později jako premiér byl spoluodpovědný za úmrtí lidí, kteří se snažili dostat přes hranice na Západ. Kromě ozbrojených pohraničníků je ohrožoval plot z ostnatých drátů napojený na vysoké napětí. "Paradoxem je, že ještě za jeho působení na ministerstvu vnitra bylo v roce 1965 rozhodnuto, že se na hranicích už vysoké napětí používat nebude," vysvětlil pro TN.cz historik Libor Svoboda z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR).

Loni v létě se ale Štrougala zastali znalci z Psychiatrické nemocnice Bohnice. Podle nich někdejší komunistický funkcionář už trpěl lehkou demencí. Smysl úkonů trestního řízení dokázal chápat jen velmi povšechně. A to jen v určitou denní dobu a v klidu domácího prostředí.

"On byl velký pragmatik a technokrat. Přestože působil ve vrcholných státnických funcích a dlouhou dobu byl spoluzodpovědný za směřovaní země, zároveň se snažil působit, jakože je trochu mimo ten stranický aparát, i když samozřejmě nebyl," dodal Svoboda z ÚSTR. 

Štrougal byl spojován s úmrtími na hranicích:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.