Zemřel Milan Kundera, autor Žertu a světoznámý český spisovatel

[chooze:gallery;value:32358]

​Kundera patří po boku Franze Kafky nebo Václava Havla k neznámějším českým rodákům. Naposledy vydechl v úterý ve svém pařížském bytě.

Smutnou zprávu oznámila Moravská zemská knihovna. "Milan Kundera zemřel dne 11. července 2023 ve věku 94 let. Upřímnou soustrast rodině a přátelům," uvedla. Odchod na věčný odpočinek potvrdila i jeho manželka.

Narodil se 1. dubna 1929 v Brně, po gymnáziu odešel studovat literární vědu a estetiku do Prahy. Nakonec ale přestoupil na FAMU, kterou absolvoval v roce 1953.

[chooze:article;value:510937]

Jako student měl podle policejních záznamů Sboru národní bezpečnosti oznámit údajného západního agenta Miroslava Dvořáčka. Toho pak zatkli a odsoudili ke 22 letům za mřížemi. Kundera to označoval za lež.

​Nejprve psal básně a dramata, celosvětově ale proslul až jako prozaik a esejista. Po pražském jaru přišel Kundera i jeho žena Věra o práci, a tak v roce 1975 utekli před normalizačním režimem do Francie.

O čtyři roky později přišel o československé občanství, v roce 1981 získal francouzské. Do Česka se nevrátil ani po sametové revoluci a občanství získal zpátky až v roce 2019.

[chooze:article;value:511809]

Mezi jeho nejpopulárnější knihy patří Nesnesitelná lehkost bytí, Nesmrtelnost, Směšné lásky nebo Žert. Zároveň jsou nejpřekládanějšími českými díly. Po emigraci ale psal převážně ve francouzštině.

Na Voyo si můžete jeho život a dílo připomenout v dokumentu Milan Kundera: Od Žertu k Bezvýznamnosti.

Tajemná osobnost Milana Kundery: Proč už neposkytuje vůbec žádné rozhovory? (2/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.