Zemřel nejstarší český válečný veterán. Znal se s Gabčíkem a Kubišem

[chooze:gallery;value:34785]

​Nejstarší český voják a válečný veterán z druhé světové války zemřel ve středu ráno ve Wirralu u britského Liverpoolu. O smrti ostravského rodáka informovalo ministerstvo obrany. Bojoval v bitvě o Francii, později se účastnil obléhání přístavu Dunkerk. 

"Po okupaci Československa byl kvůli svému židovskému původu nucen urychleně utéci z rodné země do zahraničí. Jeho cesta vedla přes Itálii do Francie, kde byl mezi prvními dobrovolníky, kteří zde vstoupili do československé zahraniční armády," řekl plukovník Robert Speychal. K československým vojákům ve Francii se připojil v roce 1939.

[chooze:article;value:529125]

​Ve Francii absolvoval výcvik a později se s dalšími Čechoslováky zapojil do bitvy o Francii v červnu 1940. "Po porážce spolu s ostatními byl evakuován do Velké Británie," uvedl plukovník. V Anglii se dostal do stejné jednotky jako Gabčík s Kubišem, kteří provedli atentát na Reinharda Heydricha.

"I Hoida chtěl být nasazen v okupovaném Československu. Absolvoval na výbornou britský velitelský kurz a jako jednoho z nejlepších ho chválili instruktoři," popsal Speychal. "Měl nastoupit i do výcviku útočného boje ve Skotsku, předstupně výsadkářského kurzu. Nakonec se tak ale nestalo z rodinných důvodů," dodal.

[chooze:article;value:461571]

​Po válce se vrátil zpět do Československa, ale dlouho zde nezůstal. "Vzhledem k rostoucí komunistické hrozbě v následujících letech odcestoval zpět do Velké Británie, kde našel druhý domov ve Wirralu u Liverpoolu," vysvětlil plukovník Hoidův odchod zpět na Britské ostrovy.

S vlastí ztratil veterán na dlouhá léta kontakt. "Byl mnoho let považován za zesnulého. Byl překvapivě znovu objeven českým velvyslanectvím v Londýně před dvěma lety v rámci projektu Children of Heroes (v překladu děti hrdinů, pozn. red.)," říká plukovník.

Do hodnosti majora ho povýšil prezident Václav Havel a ministryně obrany Jana Černochová (ODS) mu udělila Kříž obrany státu k 30. výročí vzniku Armády ČR. "V posledních letech ho také pravidelně navštěvovali zástupci české armády, například při příležitosti oslavy jeho 105. narozenin. Tehdy mu předali i osobní přání prezidenta republiky Petra Pavla," ukončil Speychal.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.