Zemřel nejstarší člověk na světě, jeptišce André bylo 118 let

Sestra André, občanským jménem Lucile Randonová, skonala pokojně ve spánku v domově důchodců v jihofrancouzském Toulonu, uvedl časopis Forbes.

"Je to velký smutek, ale ona to chtěla. Bylo to její přání, připojit se ke svému milovanému bratrovi. Pro ni je to vysvobození," řekl mluvčí domova David Tavella.

Jeptiška pracovala až do svých 108 let, působila v nemocnici, dětském domově a nakonec i v domově pro seniory, kde pečovala o mnohem mladší klienty, než byla ona sama. A to přesto, že byla slepá a upoutaná na invalidní vozík.

[chooze:article;value:460868]

​Nejstarším člověkem světa se stala loni po smrti Japonky Kane Tanakaové, která skonala ve věku 119 let. Nejdelšího věku ze všech lidí se dožila Francouzka Jeanne Calmentová, jež zemřela před pěti roky ve věku 122 let.

Sestra André se narodila 11. února 1904, tedy deset let před vypuknutím první světové války. Pracovala jako ošetřovatelka, pečovatelka či vychovatelka, jeptiškou se stala ve svých 40 letech. Za nejkrásnější vzpomínku považuje šťastný návrat obou svých bratrů z války.

Svou dlouhověkost připisovala lásce k práci a péči o druhé, víře v Boha a malé skleničce vína denně. Kromě svého věku držela i další rekord, byla nejstarším člověkem, který přežil nákazu koronavirem, napsal The Guardian.

Nejstarším známým člověkem na světě je nyní María Branyasová, která se narodila ve Spojených státech a žije ve Španělsku. Je jí 115 let a 320 dní.

Podívejte se, jak André slavila 117. narozeniny:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.